Erre tessék! – a hétvégén már kezdődnek a KMN programjai

Erre tessék! – a hétvégén már kezdődnek a KMN programjai
Félszáz helyszínen, több mint ötszáz programpontra számíthatnak az érdeklődők az idei, immár 14. alkalommal, „Erre tessék!” jelmondattal megszervezett Kolozsvári Magyar Napokon (KMN), amely az erdélyi és a kárpát-medencei magyar kulturális élet egyik legrangosabb rendezvényévé vált. A KMN-re készülve tartott keddi, kolozsvári sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező, Szabó Lilla programigazgató és Oláh Emese alpolgármester az idei rendezvény tematikájáról, bőséges programkínálatáról, szervezési szempontjairól beszéltek. Amint Gergely Balázs elmondta, idén úgymond két nulladik nap lesz, azaz, már augusztus 12-én, szombaton elkezdődnek a kulturális seregszemle első programjai: a Művészeti Múzeumban két kiállítást is megnyitnak, augusztus 13-án, pedig, a 10 órától kezdődő ünnepi istentiszteletet követően, megnyitja kapuit a közönség előtt a nemrég felújított Herepei ház, az egykori református papilak.

– „A mi utcánk”, a Farkas utca immár nagyrészt elkészült, megújult. Ilyenképpen, mint ahogyan korábbi években is, otthont adhat a kézműves- és könyvvásárnak, a múzeumok sétányának – emelte ki a KMN rajtja előtt tartott, keddi, kolozsvári sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező. A Farkas utca, egyházi, kulturális, oktatási intézményeivel, az arisztokrácia egykori lakóházaival a Magyar Napok szellemi életének esszenciájaként is értelmezhető, és ezt újra birtokba veheti a KMN-nel egy időben a közönség – folytatta.

„Ugyanakkor, mindenesetre említésre méltó, hogy tizennégy év telt el azóta, hogy a Kolozsvári Magyar Operában megnyitottuk az első Kolozsvári Magyar Napokat – ez mindannyiunk számára jelzi, hogy a rendezvény biztos léptekkel halad előre a felnőtté válás útján” – nyomatékosította Gergely Balázs.

Egymást becsülve marad közkincs a KMN

„Nálunk, reformátusoknál, tizennégy éves korban szokás konfirmálni, amellyel az ember a gyülekezet teljes jogú tagjává válik, illetve, ugyanebben az életkorban kapjuk meg első személyazonossági igazolványunkat is, amely szintén a felnőtté válás egyik első jele” – jegyezte meg. Miként a tizennegyedik életévét betöltött személy, úgy a tizennegyedik kiadásához érkezett magyar napok és annak szervezőcsapata is többletfelelősséggel tartozik önmaga és cselekedetei iránt – nyomatékosította Gergely Balázs. Mint megállapította, ez a tizennégy éves sikertörténet arra is bizonyíték, hogy szervezők és közönség együtt tudják vállalni a jövő felelősségét.

Kérdésre válaszolva kiemelte: a város közössége a kezdetektől felelősen viszonyult a terekhez, a rendezvényhez, amely hozzáálláson az elmúlt tizennégy év „keveset koptatott.”

„A szemeteléstől kezdve a szórakozás minőségéig terjed ez a felelősség; vékony ugyanis a mezsgye a szórakozás és duhajkodás között, és főszervezőként, városlakóként is büszkén mondhatom, a közösség példásan viselkedett” – fejtette ki Gergely Balázs. Hozzátette ugyanakkor: volt egy-két olyan év is, amikor úgy tűnt, úgymond „hígulni kezd” ez a hozzáállás, rá kell erősíteni a felelősség szóra, és kiemelni, hogy ez a rendezvény addig érték, közkincs, ameddig közönsége felelősen viszonyul hozzá, megbecsüli, és nem a pillanatnyi kicsapongási igények kerülnek előtérbe. „A KMN hagyományának megfelelően, remélem, hogy ez a tizennégy év tudatosítja mindenkiben: jó hogy együtt tudunk lenni, de ezt egymást megbecsülve, egymásra vigyázva tegyük” – nyomatékosította a főszervező.

„Kolozsvár magyarsága városépítő közösség. Őseink becsülettel tették dolgukat, a mi felelősségünk pedig az, hogy ne csak a közös múlt sikereit idézzük fel, hanem tevőlegesen járuljunk hozzá ahhoz, hogy Kolozsvár a jövőben is magán viselje az itt élő magyarság kulturális-történelmi lenyomatát” – húzta alá Gergely Balázs.

Az idei KMN-nek tulajdonképpen két nulladik napja lesz, augusztus 12-e és augusztus 13-a – hívta fel a figyelmet a főszervező. A Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban augusztus 12-én két kiállítás-megnyitón vehetnek részt a magyarnapozók: egyrészt, megtekinthetik az Erdélyi Művészeti Központban őrzött Kántor Lajos-hagyatékból összeállított gazdag válogatást, továbbá, Márton Árpád festőművésznek az Élet-Jelek című életmű-tárlatát. Augusztus 13-án, szintén a Művészeti Múzeumba várják a képzőművészetek iránt érdeklődőket: ezen a napon tizenhat szovátai képzőművész mutatkozik be csoportos tárlaton, valamint Juhos Sándor festőművész és Szabó András grafikusművész közös kiállítása is megnyílik egyik ideiglenes kiállítótérben.

Augusztus 13-án, a 10 órakor kezdődő, Farkas utcai református templomban tartott ünnepi istentiszteletet követően, megnyitja kapuit a felújított egykori református papilak, a Herepei-ház, ahol az erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) szervez színes programokat.

„Örömteli hagyománya a magyar napoknak, hogy évről-évre megújul egy-egy közösségi terünk, amelyet programsorozatunk részeként adhatunk át. Miként a Farkas utca, úgy a Herepei-ház megújulása is szimbolikus, hiszen azt hirdeti: Kolozsvár magyarsága nemcsak otthon van a kincses városban, de életerős és fejlődő közösség” – mondta Gergely Balázs.

A hagyománynak megfelelően, az idei magyar napok ünnepélyes nyitógáláját is a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartják: augusztus 14-én, hétfőn 19 órakor az ünnepi köszöntőket követően Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas hegedű- és themerin művész koncertje zajlik, akit a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kísér majd – mondta el Gergely Balázs, hozzátéve: a szervezők minden érdeklődőnek azt ajánlják, hogy idejében, kapunyitás előtt érkezzen a gálára; a részvétel ingyenes, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

„Jó érzés itt ülni, hiszen ez is jelzi azt, hogy rövidesen kezdődik a nagy találkozások ideje, a Kolozsvári Magyar Napok” – emelte ki Szabó Lilla programigazgató, aki a rendkívül gazdag programkínálatot összegezte. A rendezvény nyolc napján több mint 500 programpont várja majd az érdeklődőket, félszáz programhelyszínen. Húsz kiállítás, közel ötven koncert, negyven irodalmi program, és közel száz gyermekfoglalkozás – ez az idei magyar napok mérlege” – vázolta Szabó Lilla. A helyszíneket a már megszokott módon lakja be a KMN, a Farkas utcában a könyv- és kézműves vásár mellett a múzeumok sétánya is helyet kap.

Augusztus 17-étől 20-áig naponta 10 és 18 óra között, gyermekfoglalkozások, bemutatók, kiállítások, előadások, kézművesség, társasjátékok és beszélgetések keretében mutatkozik be 17 erdélyi és anyaországi múzeum, valamint a Farkas utcában kap helyet a korábbi évekhez hasonló módon, egy kisszínpad is.

A Romkertben idén is a Salina Compania hagyományőrzői várják íjászattal, történelmi és népi hangszerek ismertetőjével, ékszerkészítéssel, kézműves foglalkozásokkal és középkori játékokkal a kicsiket és a nagyokat egyaránt, és ugyanitt az Életfa Családsegítő Egylet is színes programokkal készül a gyermekek számára.

A Kolozsvári Református Kollégium udvara újra Folkudvarrá változik, a Bánffy-palotában működő Petőfi-udvar, valamint az ott található Petőfi-színpad ismét izgalmas zenei élményeket kínál majd, a Fogoly utca újra Borutcaként várja majd az érdeklődőket, a Szentegyház utca 4. szám alatt pedig idén is az Ifjúsági udvar működik majd.

 Miniévaddal készül a színház 

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara – #főtér23 névvel – idén is programhelyszínként várja az érdeklődőket, koncertekkel, gasztronómiai bemutatókkal és előadásokkal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévaddal, a Puck Bábszínház is színes műsorkínálattal készül. A színház és a bábszínház előadásain való részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött – hívta fel a figyelmet a programigazgató. Idén is lesznek előadások, beszélgetések történelmi, gazdasági, közéleti témákban, filmvetítések a Sapientia Egyetemen – nagyrészüket feliratozzák is román, illetve angol nyelven.

A Szent Mihály-templombéli toronylátogatásra idén is lehetőség nyílik, amelyre augusztus 11-től kezdődően a www.magyarnapok.ro honlapon lehet regisztrálni; húsz percenként mehetnek fel, húszfős csoportok a toronyba. Ugyancsak regisztrációhoz kötött az idén először – augusztus 16-án 9 órától – megszervezett KMN családi sportnap, amelynek helyszíne a Iuliu Hațieganu sportpark lesz, és ahol streetball, strandröplabda, tájfutás, Dribli családi foci, atlétika és egyéb foglalkozások várják mindazokat, akik előre jelzik részvételi szándékukat a www.magyarnapok.ro oldalon, az esemény leírásánál található linkre kattintva.

Petőfi-programok a bicentenárium tiszteletére 

Ismertetője zárásaként Szabó Lilla elmondta: a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva számos, Petőfi Sándor életét és művészetét bemutató előadással és tárlattal készülnek; a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésben, a Bánffy-palotában kialakított Petőfi-udvarban a forradalom költőjének munkásságát bemutató tablókiállítást is meg lehet majd tekinteni. Emellett, számos irodalmi programból lehet majd válogatni.

Augusztus 19-én, szombaton 10 órakor, az elmúlt években már bevált helyszínen, a törökvágási falumúzeumban és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat az 5. KMN-Donaton Terepfutóverseny résztvevői tizenegy különböző kategóriában és három különböző – 1, 5 és 10 kilométeres – távon. Az idei versenyre legkésőbb augusztus 16-án 20 óráig lehet jelentkezni a www.donaton.ro oldalon. A nevezési díj 14 év alattiak számára 15 lej, a 14 év felettieknek pedig 25 lej. A rajtcsomagokat augusztus 18-án 15 és 20 óra között a főtéri Infópontnál vehetik át a résztvevők. A falumúzeum ad otthont augusztus 19-én, szombaton a már szintén hagyománnyá vált örömfőzésnek is.

 Sztárok a KMN főtéri színpadán A KMN kiemelt programhelyszíne a főtéri nagyszínpad. Augusztus 15-én a 25. Szent István-napi néptánctalálkozó meghívottjai veszik birtokba a Főteret, szerdától a könnyűzenei koncerteké lesz a főszerep. Augusztus 16-án, 19 órától az erdélyi Titán zenekar lép színpadra. Őket este 21 órától a sokak kedvence, az Edda Művek produkciója követi. Augusztus 17-én 19 órától a Blahalouisiana, 21 órától pedig a Budapest Bár koncertjén vehetnek részt az érdeklődők, augusztus 18-án 19 órakor Halász Judit gyermekkoncertje zajlik, majd 21 órakor a Magyar rocklegendák elnevezésű produkció részeként Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós lép színpadra. Augusztus 19-én 19 órakor a Lóci játszik rock együttes csap a húrok közé, őket pedig 21 órakor a Kolozsvárra visszatérő Honeybeast követi. A rendezvénysorozatot szokás szerint nagyszabású produkció zárja: augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából, Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates zenekar lép színpadra.Kiemelt rendezvényként tekint a KMN-re az önkormányzat 

A KMN szervezőcsapata és az önkormányzat között jól működő partnerkapcsolat alakult ki; a helyhatóság kiemelt rendezvényként tekint erre a rendezvénysorozatra, és ez nemcsak a finanszírozásban mutatkozik meg, hanem a szervezési feladatokat illető összehangoltságban is – állapította meg a sajtótájékoztatón Oláh Emese alpolgármester. Ebben az évben 630 ezer lejjel támogatta az önkormányzat a Kolozsvári Magyar Napokat – tudatta. Elmondta: bár azt remélték, a rendezvény kezdetéig teljes egészében befejeződhet nemcsak a Farkas utca, hanem az Egyetem utca felújítása is, s a Mária-oszlopot is visszahelyezhetik eredeti helyére; ez csak részben valósult meg, mindazonáltal, a város emblematikus utcáját, és a bekötő utcákat újra belakhatja a KMN – emelte ki Oláh Emese.

„Alkalmazkodnunk kellett a körülményekhez, ugyanakkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Egyetem utcában zajló munkálatok helyszínén biztonságos gyalogos sávokat alakítsunk ki, hogy a Farkas utcát és a Fogoly utcát is gond nélkül meg lehessen közelíteni” – mondta Oláh Emese.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is útlezárásokra lehet számítani: az augusztus 15-i néptánc-találkozónak a Mikó/Clinicilor utcából induló felvonulása idején félórás forgalomkorlátozás várható a Jókai/Napoca utcában, az Egyetem utca pedig eleve nem nyitott a felújítás miatt az autós forgalom számára. A Főtéren az előző évekhez hasonlóan, egy sáv lesz lezárva a keleti oldalon, hogy zavartalanul fel lehessen építeni a színpadot és a szükséges berendezéseket.

Szükség esetén, a résztvevők számától függően – az esti koncertek időszakában, főként augusztus 19-én és augusztus 20-án várhatóan lezárják a Jókai és a Deák Ferenc/Eroilor utcákat. A hétvégi nagykoncertekre való tekintettel a tömegközlekedési járművek órarendje is változik, így szombaton és vasárnap is a hétköznapokon megszokott menetrend lesz érvényben, tudtuk meg. A 14. Kolozsvári Magyar Napok teljes programja a www.magyarnapok.ro oldalon olvasható.

Borítókép: Rohonyi D. Iván