Emberek és utazások fekete-fehérben

Emberek és utazások fekete-fehérben
Kolozsvári gyökerekkel is rendelkező nagyváradi fotóművész, Nicoleta Gabor tárlata nyílt meg a kolozsvári önkormányzat által felújított Monostor negyedi Dacia mozi előcsarnokában január 17-én délután. Az esemény a létesítményt működtető Kaszinó Városi Kulturális Központ számára is premier, mivel a moziban először szerveztek kiállítást.

A házigazda kulturális központ részéről Gabriel Floca köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth István, a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a most kiállított fényképek az egyesület által szervezett és a művelődési minisztérium védnökségével megrendezett V. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fényképfesztivál keretében is láthatóak voltak. A most kiállított fotók a nagyváradi Euro foto Art Galériában tavaly novemberben bemutatott és Novemberi vándor című kiállításról származnak.

– A nagyváradi Nufărul fotóklub aktív tagjaként Nicoleta Gabor saját kedvtelésére fényképez, ám a fényképekben megfogalmazott belső üzenet nekünk szól – közölte Tóth István.

A kolozsvári I. Andreescu Képzőművészeti és Dizájn Egyetem oktatója, Eugen Moritz elmondta: a Facebookon már lájkolta Nicoleta Gabor fotóit, ám személyesen most ismerte meg.

– Nicoleta Gabor fotói átfogalmazzák a valóságot, és a hangsúlyt az identitásra helyezik. A fényképek másfajta szemléletet sugallnak, emberi drámaiságot, emberekkel kapcsolatos történeteket. Utazásokra, emlékekre utalnak, amelyek által közelebb kerülünk az emberekhez, ugyanakkor az alkotó képes a tökéletes egyensúlyt megteremtésére – mondta a szakember.

Nicoleta Gabor elmondta: nem szeret az alkotásairól beszélni, ezért hagyja a fényképeket helyette mesélni. Gitáron közreműködött Nagy Csongor. A kiállítás február 10-ig megtekinthető.