Élénk vita a Porcelán-híd kapcsán a városi tanácsülésen

Élénk vita a Porcelán-híd kapcsán a városi tanácsülésen
Azonnali tanácsülésre hívták össze a kolozsvári tanácsosokat ma. A szociáldemokrata tanácsosok felvetették, halasszák el az ülést, mivel egyik napról a másikra ezer oldalas dokumentációt kellett átolvasniuk, hogy tájékozódjanak az elfogadásra váró határozatokról. Emil Boc polgármester, aki ezúttal kivételesen online jelentkezett be, elmondta: a sietség oka az, hogy november 8-ig, azaz hétfőig be kell nyújtani azokat az infrastrukturális beruházási terveket, amelyeket az Anghel Saligny Programból kellene megvalósítani. Hozzátette: a város költségvetésére így is nagy teher nehezedik, mivel fedezniük kell a gigakalória árának egy részét, több millió lejt kell költeniük az újonnan alkalmazott bölcsődei személyzet bérére és biztosítaniuk kell az uniós pályázatok önrészét.

Az azonnali tanácsülésen a leghosszabb és legélénkebb vitát az úgynevezett Porcelán-híd műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozó határozattervezet váltotta ki. A 2017-ben megállapított 5,7 millió lejes kivitelezési költség mostanra 13,7 millió lejre nőtt. Ennek egyik oka az, hogy a hídtervező céggel fel kellett bontani a szerződést, az új tervező cég által javasolt megoldás – amelynek lényege, hogy kikerüljék a fúrások alkalmával észlelt sótömböt – sokkal drágább. Ugyanakkor a 2017-ben megállapított anyag- és munkadíjak ára is jelentősen nőtt az évek során. Ahhoz viszont, hogy a polgármesteri hivatal beperelhesse az előző tervezőt rosszul végzett munkájáért, és visszakérhesse a tervezésért kifizetett 64 ezer lejt, a tanácsosoknak jóvá kellett hagyniuk az új mutatókat, árakat – tájékoztatta a PSD-s tanácsosokat az ülésvezető Dan Tarcea liberális alpolgármester. Az ülésen jelenlevő új tervező cég képviselője biztosította a városi tanácsosokat arról, hogy nem lesz több gond, mivel a híd alapozása és a sótömb között két méteres lesz a távolság.

Egy másik szociáldemokrata tanácsos szerint a városi önkormányzat nem járt el helyesen, amikor tegnapra összehívta a tanácsot, mivel nem hagyott elegendő időt a tanácsosoknak határozattervezetek átnézésére, azaz valósággal kikényszerítette a tanácsosoktól a határozatok minél gyorsabb elfogadását. Sőt, úgy véli, a határozattervezetekről percek alatt döntöttek ezt megelőzően az urbanisztikai szakbizottságban, tehát érdemi vitára ott sem volt lehetőség. A tanácsosoknak viszont a kolozsváriak előtt felelniük kell, hogy milyen okból és milyen határozatokat hagytak jóvá, főleg hogy a Porcelán-hidat a kolozsváriak pénzéből, azaz a helyi költségvetésből valósítják meg.

Az országos helyreállítási tervből finanszírozható infrastruktúra-fejlesztési projektek között szerepel a Ionel Teodoreanu utca, amelynek felújítására összesen 5,8 millió lejt hívna le a kolozsvári önkormányzat. A Kakukk/Cucului utca 1,5 millió lejből újul meg, a Csalogány/Privighetorii utca modernizálására pedig közel egymillió lejt szánnak. Néhány nagyobb infrastrukturális projekt számára is kér finanszírozást az Anghel Saligny terv keretében az önkormányzat: az állomás szomszédságában levő, Mozdony/Locomotivei utcai felüljárót is felújítják, erre a beruházásra egy jelentős összeget, 19 millió lejt hívnak le. A projektek terveinek elkészítésére egy hónapot, a kivitelezésére fél évet szánnak.