Digitális kézművesség Kolozsváron

Digitális kézművesség Kolozsváron
Fotóriportom középpontjában egy fiatal, székely pár kreatív műhelye áll, amely a digitális kézművességre építkezik.

Csongor és Ildikó 2017 végén álmodta meg és hozta létre saját kis műhelyét. A "woodenbox" szó nemcsak a cég nevében jelenik meg, hiszen, hogyha belépünk a Kolozsvár központjában elbúvó műhely ajtaján, olyan érzés kerít hatalmába, mintha egy kis "fadobozban" találnánk magunkat. A földön, polcon, asztalon és minden kis sarokban falemezeket és az abból készült tárgyakat láthatunk. Van itt minden, amit az ember el tud képzelni.

Fadobozok minden mennyiségben, méretben és színben, különbféle mintákkal, motívumokkal és funkcióval ellátva. Teásdoboz, keresztelői-esküvői vagy épp konfirmálói emlékesdoboz. Borosdoboz és fotósdoboz, csak úgy sorakozik egymás hegyén-hátán.

De vannak más, fából készült termékek is, mint például fából készült mappa, vagy fa borítású füzetek, de a ceruzatartó, a poháralátétek más-más mintával, vagy fotóalbumok, órák és 3D-s képek sem hiányoznak a polcokról.

Ottjártamkor épp egy ceruzatartó és egy asztali óra készült, miközben Csongor és Ildikó azt is elmondta, hogy ez a fajta kézművesség, amit ők képviselnek, ugyanolyan, mint a hagyományos kézművesség.

Hiszen a szobrásznak is szüksége van vésőre és különböző szerszámokra ahhoz, hogy elkészíthesse munkáját. Éppen úgy nekik is szükségük van bizonyos segédeszközökre, így leginkább a számítógép által vezérelt szerszámgépek alkalmazására ahhoz, hogy munkájuk megvalósítható és eladható legyen.

Ugyanakkor a számítógép által vezérelt munka csak egy részét képezi a teljes kivitelezésnek, hiszen azt megelőzi a több órás tervezés és dizájnolás. Majd miután a lézervágó gép segítségével kivágják az adott terméket, kézzel csiszolják, festik és ragasztják össze a tárgyakat, utána pedig le is lakkozzák.  A kis műhelyben mindenki talál kedvére való ajándékot, és nemcsak az elkészült termékek közül lehet válogatni, hanem saját elképzeléseinket is szívesen kivitelezik.