Csak bioüzemanyaggal a tárnica és jósikafalvi tavakon!

Nagyobb teret kaphatnak a kézi hajtású vízi járművek

Csak bioüzemanyaggal a tárnica és jósikafalvi tavakon!
Elfogadta a tárnicai és a jósikafalvi (bélesi) tó hajózási szabályzatát a Kolozs Megyei Tanács tegnapi tanácsülésén. A határozattervezet elfogadását hosszas vita előzte meg, miután az egyik USR-PLUS tanácsos több módosító javaslatot ismertetett. A tanácsos csoport által megfogalmazott változtatásokat Alin Tise, megyei tanácselnök nem támogatta, így a testület le is szavazta. Emellett a tanácselnök többször is ironikus megjegyzéseket tett a módosító javaslatok bemutatásakor. Az elfogadott határozat szerint tilos lesz fosszilis üzemanyaggal működő vízi járművekkel közlekedni a két tavon, ám a biodízellel, bioetanollal működő járművek használatát nem tiltják be. Ezen kívül a Tárnica tavat és környékét három részre osztották, és a különböző szakaszok közlekedését szigorúan szabályozták. Megtudtuk: a megyei tanácsi határozat megszavazása után a hajózási szabályzatot jóvá kell hagynia a szállításügyi minisztériumnak is.

A Kolozs Megyei Tanács elfogadta a tárnicai és a jósikafalvi (bélesi) tó hajózási szabályzatát tegnapi tanácsülésén. Ennek legfontosabb hozadéka az, hogy a tavakról kitiltják a fosszilis üzemanyaggal működő vízi járműveket, ám a biodízellel, bioetanollal működő járművek használata megengedett lesz.

– Nagyon sokat dolgozott a Kolozs Megyei Tanács, amíg sikerült kidolgozni a tárnicai és a jósikafalvi tó hajózási szabályzatát. Mivel ez a két tó egy tavalyi kormányrendeletnek köszönhetően lekerült a hajózható tavak listájáról, ezért a hajózási szabályzat kidolgozása a megyei tanácsra hárult. A szabályzatot a szállításügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia – kezdte a határozattervezet vitáját Alin Tise megyei tanácselnök.

Az USR-PLUS tanácsos csapat több módosító javaslatot terjesztett elő. Például kérték, hogy ne csak a fosszilis üzemanyaggal működő vízi járművek hajózását tiltsák be. Tise ezt a javaslatot azért utasította el, mert a hajózási szabályzat alapjául szolgáló kormányrendelet kizárólag a fosszilis üzemanyaggal működő vízi járművek betiltását írta elő. Az USR-PLUS a tavon haladó vízi járművek sebességét is korlátozta volna, 15 km/órára. Ezt azért utasították el, mert egy liberális tanácsos szerint, a tavakon és környékén eddig sem működtettek sebességmérő berendezést. A szabályzat-tervezetben az szerepelt, hogy tilos a vízi járművek ittas állapotban való vezetése. A javaslat-megfogalmazó tanácsosok azt kérték, hogy ezt a tiltást alkalmazzák a pszichoaktív szereket fogyasztók esetében is. „Az igaz, hogy az emberek betérnek a kocsmába, de van tudomásuk olyan esetekről, amikor pszichoaktív szerek hatása alatt vezettek vízi járműveket?” – tette fel a kérdést a megyei tanácselnök. „Remélem, a tanácsos kollégáknak bírják idegekkel a javaslatok meghallgatását” – tette hozzá a megyei tanácselnök, amikor az USR-PLUS a pszichoaktív szerek használatát tiltó javaslatot fogalmazott meg a jósikafalvi tó kapcsán is. Majd amikor egy USR-s javaslatra eggyel kevesebb igen szavazat érkezett, csípősen odaszolt a javaslatokat bemutató tanácsosnak: „ön elvesztett egy támogatót”.

Egy másik párthoz tartozó tanácsos javasolta, hogy a vízi járművek tóról való kitiltásakor vegyék figyelembe, hogy nem csak a fosszilis üzemanyagok környezetszennyezőek. Tise elképzelhetőnek tartotta, ha a szállítási minisztérium változtat erre vonatkozólag a kormányrendeleten, akkor a megyei hajózási szabályzatot is módosítják. Egy szociáldemokrata tanácsos arra figyelmeztetett, hogy egy megyei tanácsi határozat nem térhet el egy felsőbb fórum – parlament és a kormány – által kibocsátott jogszabálytól. Bár nem szerepelt a vonatkozó kormányhatározatban, belefoglalták a hajózási szabályzatba egy szociáldemokrata tanácsos javaslatát, miszerint a nagy zajt keltő, külső propellerrel ellátott vízi járműveket is kitiltják a tavakról.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír