Boc: képtelenek megoldani a lakáshiányt az önkormányzatok

Jóváhagyták az élelmiszersegély összegének növelését

A lakáshiány gondja nemcsak Kolozsvárra, hanem egész Európára jellemző FOTÓ: FREEPIK/ILLUSZTRÁCIÓ
Mivel a kolozsvári városi tanács keddi tanácsülésén felmerült a kolozsvári lakáshiány és a probléma megoldása, Emil Boc kifejtette: a lakáshiány egész Európára jellemző probléma, amelyet egyetlen önkormányzat sem képes egyedül megoldani, mert nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi forrásokkal. Ezért a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének (AMR) vezetőjeként felkérte a kormányt, hogy támogassa az önkormányzatokat a lakáshiány enyhítésében. A megoldást a kormány és az önkormányzatok közötti partnerség jelenthetné. A felkérésre válasz egyelőre nem érkezett, ám Boc bizakodik. A lakáshiány ügye ugyan még megoldásra vár, de az ülésen módosították az önkormányzat lakbértámogatási rendszerét oly módon, hogy a kezdeti 36 hónapról 60 hónapra növelték a kérelmező támogatásának időtartamát. Emellett a tanácsosok jóváhagyták a kiskeresetűeknek nyújtandó idei élelmiszer-támogatás összegének 400 lejről 450 lejre való növelését.

A lakáshiány nem helyi, nem országos, hanem európai probléma. – Németországi önkormányzati vezetőkkel beszélgetve megtudtam: olyan is előfordul, hogy három nemzedék tagjait kell bevonni a lakásvásárlás céljából felvett hitel törlesztésébe. Ezért az EP-választások utáni új Európai Bizottságnak a lakáskrízis megoldására kell törekednie. A romániai önkormányzatok egyedül nem képesek megoldani a lakásproblémát. Országos szinten folytatni kell az ANL-lakások építését. Az állami szerveknek pedig át kellene adniuk a helyi közigazgatásoknak a tulajdonukban álló használaton kívüli területeket lakásépítésre. 

Továbbá meg kellene teremteni annak lehetőségét, hogy a metropoliszövezetben az önkormányzatok társulhassanak lakásépítés céljából, így a nagyvárosok önkormányzatai más, kisebb településeken is betársulhatnának a lakásépítésbe. Ez a metropoliszövezet szervezett fejlődését eredményezné. Jelenleg nincs jogi alap arra, hogy Kolozsvár területén kívül építhessünk – közölte Emil Boc. 

A közigazgatási átszervezés oldja meg a lakásproblémát?

A polgármester közölte: az ország közigazgatási átszervezése elodázhatatlan, és ez talán megteremti azt a jogi keretet, amely lehetővé teszi, hogy a metropoliszövezet fejlődésébe beleszólhassanak, létrehozva a metropoliszövezeti mestertervet, amely aztán bekerül a helységek általános városrendezési tervébe (PUG). 

A polgármester szerint a megoldás a metropoliszövezet egészére vonatkozó mesterterv vagy PUG. Emil Boc azt is elmondta, hogy a polgármesteri hivatal lemondott arról, hogy a Borháncs negyedben lakóházakat építsen, mert a földcsuszamlások miatt nagyon költséges lenne. Hasonló okokból nem épül meg a Lomb negyedi lakópark sem. Viszont az oktatási központot, amely bölcsődét, óvodát és olimpiai úszómedencét foglal magába, megépítik a Borháncs negyedben. 

A lakhatási helyzet megoldásának másik eszköze a kolozsvári polgármesteri hivatal által nyújtott lakbértámogatás, amelynek kritériumain módosítottak kedden a városi tanácsosok. Eddig az igénylők 36 hónapig részesültek lakbértámogatásban, ezt az időszakot 60 hónapra növelték. Ugyanakkor fontos változás, hogy a kedvezményezettek jövedelmének növekedése az első két évben nem befolyásolja a lakbértámogatás folyósítását, amennyiben ez a növekedés nem haladja meg a statisztikai referenciaérték – 660 lej – 50%-át. 

A lakbértámogatásra azok a kolozsvári személyazonossági igazolvánnyal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők jogosultak, akik legalább 24 hónapja a város lakosai. A lakbértámogatást az egészségügyi és szociális igazgatóság költségvetéséből fedezik. A támogatást a lakástulajdonos számlájára utalja át az igazgatóság.

„Fontos megvalósításomnak tekintem a lakbértámogatási programot. 2018-ban, amikor a program beindult, 57 család helyzetén könnyítettünk, 2019-ben 74 család vagy egyedülálló személy részesült a juttatásból, 2020-ban a kedvezményezettek száma meghaladta a huszonhármat. Azóta pedig 408 kérés érkezett, és jelenleg 302 családnak segít ez a program. Minden szám egy-egy családot vagy egyedülálló személyt takar, akinek fedél van a feje fölött. Fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak is sikerül a program révén menekülési útvonalat biztosítani, akik ennek hiányában nagyobb eséllyel maradnának bántalmazó kapcsolatban” – mutatott rá Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A lakbértámogatás összege változó: 600 és 1500 lej közötti havi juttatásról van szó. A tíz pontnál többet elérő személyek az első évben havi 1500 lejt kapnak, a második évben havi 1200 lejt, míg a harmadik, negyedik és ötödik évben havi 900 lejt. Azok az igénylők, akik tíz pontot értek el, első évben havi 800 lejt, a második évben havi 600 lejt kapnak, míg a harmadik, a negyedik és az ötödik évben havi 600 lejes lakbértámogatásban fognak részesülni. 

Meddig kérhető az élelmiszersegély? 

A tanácsülésen jóváhagyták a rászorulóknak nyújtandó élelmiszersegély összegének növelését. Eddig évente 400 lejjel, idéntől 450 lejjel töltik fel a kártyákat. Az összeget két részletben utalják: húsvét és karácsony előtt. 

November 29-ig igényelhetők az élelmiszerkártyák, amiket a szociális és egészségügyi igazgatóság bocsát ki. A kártyákat a polgármesteri hivatal iktatójában, a negyedek kihelyezett hivatalaiban, a szociális és egészségügyi igazgatóság székhelyén, vagy online is igényelhetik (bit.ly/3mcRfX6). A támogatásra a családon belüli erőszak áldozatai, az emberkereskedelem áldozatai, a súlyos fogyatékkal, rokkantsággal élők jövedelemtől függetlenül jogosultak. 

– A támogatást azok a nyugdíjasok, szociális vagy családi segélyben részesülők, illetve munkanélküliek (függetlenül attól, hogy részesülnek vagy sem a munkanélküli segélyben), rokkantak, veteránok, háborús veteránok özvegyei, deportált személyek, rabok, politikai üldözöttek, forradalmárok vagy árvák igényelhetik, akik családtagonként havonta legtöbb 1700 lejes jövedelemmel rendelkeznek. Ha egyedülálló személyekről van szó, a havi jövedelem nem haladhatja meg a havi 2600 lejt. A nyugdíjak értékének növelése értelmében változott most az élelmiszer-támogatás szabályzata is – fogalmazott Oláh Emese. 

Eddig 400 lej/fő volt az az összeg, amit szociális értékjegyekként kaptak, és amit alapélelmiszerek beszerzésére fordíthattak, azok a személyek, akik kolozsvári lakhellyel rendelkeznek, és eleget tesznek a program kritériumainak. Ebben az esetben is a számok bizonyítják az élelmiszertámogatási program sikerességét: 8701 személyen segítettek 2023-ban.