Barna Gergő: félig kudarc vagy félig siker lesz a népszámlálás

Barna Gergő: félig kudarc vagy félig siker lesz a népszámlálás
Lassan már mindenki belefáradt a cécóba, az emberek bizalmatlanok, a számlálóbiztosoknak többször is el kell menniük egy címre, ami sokszor hibás, és lényegében mindenki alig várja, hogy befejeződjön… Az egyébként jó törvényi hátterű népszámlálás számtalan műszaki malőr miatt szenved – ez a következtetés vonható le a Tusványoson pénteken ebben a témában tartott panelbeszélgetésből.

Az asztalnál Kapitány Balázs demográfus, a magyarországi Népességtudományi Intézet munkatársa, Barna Gergő, az Erdélystat vezető munkatársa, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora, Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa foglalt helyet. A szakemberek Illyés Gergely (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) politológus, ezúttal moderátor kérdéseire válaszoltak.

Barna Gergő már a legelején leszögezte: a népszámlálás folyamata félig kudarc vagy félig siker lesz.

– A harmadik utolsó hét kezdődik. Minden elég jól indult, ám a technikai malőrökön sok minden elcsúszott. Érdekes, hogy 2011-ben hagyományos módszerekkel 12 nap alatt 12 millió embert megszámoltak, most pedig folyton hosszabbítják a befejezési határidőt – jegyezte meg a szakember.

Ugyanakkor Kapitány Balázs úgy vélekedett: a népszámlálásra vonatkozó romániai törvényes keret nagyon jó volt, a Világbanktól kapott, vásárolt vagy szerzett know how és informatikai rendszer viszont nem volt tesztelve, nem „idomították” a helyi viszonyokhoz, ezért feltételezhető például, hogy a nagyvárosokat egyszerűen nem sikerül rendesen összeírni. Barna Gergő úgy vélekedett, a rendszer átláthatóvá tételével sok rendellenesség kiküszöbölhető lett volna, tesztelésre, külső szakértők bevonására lett volna szükség, ami nagymértékben megkönnyítette volna a statisztikai hivatal munkatársainak a dolgát is.

– A számok picit magasabbak lesznek a reálisnál, vállalhatók, mi több, Európának eladhatók lesznek – fogalmazott a magyarországi vendég.

Barna Gergő szerint a többségi politikusokat egyáltalán nem érdekelte a népszámlálás.

– Nyugodt lélekkel elmondható, hogy nagyobb lesz azoknak az aránya, akiket a bizonyos adatbázisokból utólag emelnek be a népszámlálási számokba – vélekedett.

Kérdés viszont, hogyan ezek esetében hogyan határozzák meg a nemzetiséget és a vallást. Ilyen vonatkozásban a szociológus viccesen megjegyezte: addig korrigálják a számokat, amíg meglesz az egymillió magyar.

A panelbeszélgetésen résztvevők egyetértettek abban, hogy a népszámlálás vonatkozásában a magyar településeken is „ügyetlenkedés, szerencsétlenkedés” jellemző, ezért például Gyergyószentmiklóson sem lesz mindenki megszámlálva.

A népszámlálással kapcsolatos bizonytalansági faktorok közé sorolták azt is, hogy a mostani alkalommal vajon ugyanannyi roma nemzetiségű személy vallja magyarnak magát, mint 2011-ben? Ugyanakkor azt sem lehet tudni, a statisztikai hivatal mikor közli majd a népszámlálás részleges adatait. Az angyal hozhatja el az előzetes eredményeket, de lehet, hogy szilveszter lesz belőle – jelentették ki.

Borítókép: a szerző felvétele