Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat
Tizenegyedik alkalommal adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat azoknak az alkotóknak, művészeknek, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon járulnak hozzá. Irodalom kategóriában Visky András író, drámaíró, dramaturg, képzőművészet kategóriában Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező, előadóművészet kategóriában pedig Imre Éva színművész részesült az elismerésben. A Kolozsvári Állami Magyar Színházban péntek este tartott díjátadón köszöntőt mondott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Brendus Réka, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.

„Tizenegy évvel ezelőtt döntötte el az RMDSZ, hogy a magyar kultúra napján köszönetet mond az Erdélyben élő és az itt alkotó kortárs művészeknek. Harmincegy művészt díjaztunk mostanáig, sokan közülük azóta még inkább ismertek és elismertek lettek itthon, de a nemzetközi porondon is. Büszkék vagyunk rájuk, és köszönjük azt, amit értünk tesznek, amit nekünk nyújtanak” – emelte ki Hegedüs Csilla az eseményen, hozzátéve: erdélyi létünknek alapeleme és állandó kihívása a folyamatos megújulás. „Muszáj rugalmasnak lennünk, hisz olyan országban élünk, ahol semmi sem állandó, csak a folyamatos bizonytalanság. A kortárs művészek új értékekkel gazdagítják az életünket. A kortárs művész érzelmi és gondolati gátakat tör át, társadalmi tabukat dönt le és ezzel mozdít minket előre. A kortárs művész értéket teremt, de ugyanakkor kapcsolatot is. Mi fejet hajtunk az alkotók előtt. Arra kérjük őket, hogy ne hagyjanak bennünket békén: mert így van élet, megújulás és jövő Erdélyben” – fogalmazott.

A folytatásban Brendus Réka mondott beszédet, kiemelve: kultúrában és kultúra által létezünk. „Bárhová megyünk, körülvesz bennünket. Az épületek, hangok, színek, formák, érzések halmaza, amelyek minden érzékszervünket működésbe lendítik. Beleégnek a szívünkbe, szemünkbe, fülünkbe, tapintásunkba. Ott vannak bennünk: megszokott dallamok, kedvenc rímek, festmények, szobrok, színházi szerepek, táncmozdulatok. Mindezek mögött alkotó, teremtő kezek, érző és érzéseket közvetítő lelkek vannak, akik értékeiket azért adják át, hogy azoktól egyenként és közösségként is nemesebbek, többek, jobbak, tartalmasabbak legyünk. Köszöntjük őket és köszönjük nekik az alkotás bátorságát, a bátorság üzenetét, az üzenet teljességét és mélységét. Köszönjük, hogy vannak, és hogy évről évre egyre többen, egyre feltűnőbben sokan vannak. Köszönjük, hisz általuk vagyunk mi is hűséges és mohó élvezői az erdélyi magyar kortárs kultúrának” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen irodalom kategóriában Visky András író, drámaíró, dramaturg részesült elismerésben, Mărcutiu-Rácz Dóra méltatását Tőtszegi Zsuzsa színművész olvasta fel. Képzőművészet kategóriában Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező vehette át a díjat, laudált Szabó Tekla. Előadóművészet kategóriában Imre Éva színművész részesült az elismerésben, laudált Bartha Katalin Ágnes. A laudációk teljes egészében elolvashatók az RMDSZ honlapján.

Fotók a díjazottakról (Rohonyi D. Iván felvételei): 

Visky András

Oláh Gyárfás

Imre Éva

A díjátadó ünnepséget Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Vannak vidékek című Kányádi-estje zárta.

Borítókép: RMDSZ/Gönczy Tamás