Aggasztó méretű a kiskorúak alkohol- és cigarettafogyasztása

Átfogó razziát tartott a helyi rendőrség, 65 ezer lej értékben bírságolt

Meglepően könnyen be tudják szerezni a fiatalok a számukra tiltott termékeket (Fotó: cottonbro studio)
A kolozsvári és a megyei karhatalmi erők által az évek során folyamatosan folytatott megelőző tevékenység nem feltétlenül hozta meg a várt eredményt: a kiskorúak alkohol- és cigarettafogyasztása továbbra is aggasztó méreteket ölt. A kék ruhások szerint az utóbbi időben megjelent és széles körben elterjedt, illetve egyre több cég által előállított és forgalmazott energiaitalok fogyasztása szintén gondot jelent. Pedig az érvényben lévő jogszabályok értelmében kiskorúaknak tilos eladni még az e-cigarettákat és a csupán enyhe alkoholtartalmú termékeket is, ám sok boltos, elsősorban a bevétel megőrzése vagy növelése érdekében, ezt nem veszi figyelembe. A jelenség elterjedése és a szülők jelzése alapján az elmúlt napokban a kolozsvári helyi rendőrség átfogó akciót szervezett, amelynek következtében 65 ezer lej összértékben bírságoltak meg olyan kolozsvári boltokat, amelyek cigarettát és alkoholos italokat adtak el kiskorúaknak.

Nemrég, az iskolakezdéssel kapcsolatos rendőrségi és csendőrségi sajtótájékoztatón a megyei rendőrség képviselői kijelentették: kiemelt prioritásként kezelik az elemisták és licisták biztonságát, ezért az elkövetkező időszakban több megelőző tevékenységet folytatnak elsősorban a drog- és az alkoholfogyasztás visszaszorítására. Elhangzott: Kolozs megyében összesen 480 iskola működik, ezekkel folyamatosan tartják a kapcsolatot, és a megelőzésbe a szülőket is bevonják.

Érdekes vonatkozásra hívták fel a figyelmet: figyelik a bajkeltő kiskorúak és licisek közösségi oldalait (Telegram, Tik-Tok, Instagram, esetleg Facebook), legtöbb fiatal ugyanis ellenállhatatlan kísértést érez az iránt, hogy a nagyvilág előtt eldicsekedje tettét. Mert egyébként, vélik a szakemberek, a körülötte levők azt hiszik, hogy meg sem történt a „csínytevés”.

Bírságoltak a helyi rendőrök

Az iskolakezdést követően több tanár és szülő panaszkodott afelől, hogy a kiskorúak alkohol- és cigarettafogyasztása aggasztó méreteket ölt, ezért a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó helyi rendőrség átfogó razziát szervezett a napokban. Ennek eredményeképpen jelentős bírságokat róttak ki azokra a cégekre, amelyek kiskorúaknak alkoholt és cigarettát árusítottak.

A városháza sajtóközleménye szerint összesen 65 ezer lej értékben bírságoltak; a helyi rendőrség elsősorban az iskolák közelében levő üzletekben, illetve az iskolákban végzett ellenőrzéseket. A rendőrök azt ellenőrizték, hogy a kereskedelmi egységek betartják-e a törvényt, miszerint kiskorúaknak tilos dohánytermékeket, e-cigarettát, alkoholt és energiaitalokat eladni. A törvényes előírások be nem tartása miatt nyolc bírságot róttak ki, és hat esetben elrendelték a kereskedelmi egység tevékenységének felfüggesztését 30 napra. A vásárlók 15 és 17 év közötti kiskorúak voltak.

Hogyan csípik nyakon az elkövetőket?

Rendőrségi forrásokból megtudtuk: a kék ruhások specifikus módszerekkel azonosítják azokat a boltokat, amelyek rendszeresen alkoholt, cigarettát vagy energiaitalokat árusítanak a kiskorúaknak. 

A rendőrség illetékese lapunkkal közölte: különböző forrásokból begyűjtött információk alapján azonosítják a törvényszegéseket elkövető boltokat. Adott esetben rövid ideig megfigyelés alá helyezik őket, majd rajtaütésszerű akciókat szerveznek. 

A rendőrségi forrás tagadta, hogy a tetten érés érdekében alkalomadtán együttműködő fiatalokat „használnak” fel cigaretta és alkohol vásárlására – bár egyes diákok szerint ilyen is előfordult. A karhatalmi erő képviselője azt sem erősítette meg, hogy a rendőrök igazoltatják az üzletből kijövő fiatal személyeket, s amennyiben kiskorúak, azonnal jelentős bírságot rónak ki a boltot működtető cégre. Szintén meg nem erősített források szerint az egyik módszer az, hogy a civil ruhába öltözött helyi vagy a belügyminisztérium kötelékébe tartozó rendőr kíséretében lévő tini alkoholt, cigarettát vagy energiaitalt vásárol azt mondván a boltosnak, tekintsék úgy, hogy kísérője szerezte be a termékeket.

Miként vásároltak alkoholt a kiskorúak?

Lapunk megkérdezett egy fiatalt, aki nemrég lett 18 éves. A Szabadságnak elmondta: a leggyakrabban nagykorú segítségével jutott hozzá alkalomadtán az alkoholhoz.

– A cigarettát is így szereztük be, hiszen ez a leggyorsabb és legkézenfekvőbb módszer. Egyébként nem nagyon volt más opcióm – fogalmazott, de azt is elmondta: többször volt olyan eset, amikor kiskorúként vásárolt alkoholt vagy cigarettát. 

– Nem kérdezték, hány éves vagyok, így simán tudtam vásárolni – jelentette ki a kolozsvári lány, aki hozzátette: mindig ugyanabban az üzletben oldotta meg a beszerzést.