A könyv és az ember is csendet kér

Megnyílt az Adventi Könyvvásár

A könyv és az ember is csendet kér
Idén is a Vallásszabadság Háza fogadta be az Idea Könyvtér Adventi Könyvvásárát. A hetedik alkalommal megszervezett rendezvényen kilenc standon kínálják a kiadók a portékájukat. A 250 négyzetméteren elterülő, december 15-ig tartó vásárban kisgyermekek, serdülők, szüleik és nagyszüleik is találnak kedvükre valót. Az érdeklődők válogathatnak az erdélyi és magyarországi magyar, valamint külföldi írók, költők alkotásai közül, a világirodalom gyöngyszemei és a kortárs szerzők munkái egyaránt megtalálhatók. A gyermekversek, a történelem, a vallás, vagy éppen az egészséges életmód szerelmesei is találhatnak maguknak vagy szeretteiknek tökéletes könyvajándékot a karácsonyfa alá. A vásárt tegnap délelőtt a szervezők részéről Nagy Péter, az Idea Könyvtér igazgatója, valamint Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök nyitotta meg.

Tavaly költözött az Idea Könyvtér által megálmodott Adventi Könyvvásár a Kolozsvár központjában található Vallásszabadság Házába, amely méltó otthona egy ilyen jellegű rendezvénynek – mondta a vásár megnyitóján Nagy Péter.

– Visszafoglalta a könyv a központot, hacsak erre a 3-4 napra is. Az, hogy ennyi könyv található ma az asztalokon, annak a sok erdélyi, illetve magyarországi kiadónak az érdeme, akik hittek és hisznek ebben a szakmában, akik gondozzák, nyomtatják és terjesztik a könyveket – köszöntötte az árusokat Nagy Péter. Mint mondta, hét évvel ezelőtt ennek a hitnek az elismeréseként álmodták meg a vásárt, hogy teret nyújthassanak a kiadóknak.

– Az idei könyvvásárnak a költségvetése kétszer akkora, mint a tavalyi, de standdíjak nincsenek. Ez így helyes: a szervező dolga, hogy megfelelő teret, feltételeket és reklámot biztosítson a kiadóknak. Most a kolozsváriakon a sor, hogy ezt értékel jék – tette hozzá a könyvtér vezetője.

– Kiadónak, olvasónak, könyvkedvelőnek ezek az alkalmak ünnepnek számítanak – köszöntötte az első vásárlókat Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök. Az egyházi elöljáró véleménye szerint az adventben gyakran bohócot csinálunk magunkból, hiszen mindenki csendre vágyik, csendben készülne az ünnepre, s „közben hihetetlen hangerővel ricsajt, lármát csapunk nap mint nap”. Szerinte a karácsony akkor lenne igazi, hogyha nem a sziporkázó fényektől elkápráztatva, fáradtan érkeznénk meg a karácsony estéhez, ha nem a külsőségek lennének fontosak az ünnepekre készülve, hanem megtanulnánk önmagunkba nézni, egymásra figyelni, csendben lenni. Bálint Benczédi Ferenc úgy vélte, a könyv, az olvasás vagy éppen az írás erre tökéletes, hiszen „a könyv csendet kér és csendre vágyik a ma embere is”.

A rendezvényen közreműködött Laczkó Vass Róbert színművész, aki Kányádi Sándor két versét tolmácsolta.

A fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. 

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)