A hallgatók egész napos médiapartnere

Koncerttel ünnepelt a Kolozsvári Rádió

A hallgatók egész napos médiapartnere
– November 1-jétől egész napos médiapartnerévé váltunk a hallgatónak. Sajtótörténeti szempontból új időszámítás kezdődött a Donát úti stúdióban, a 86 400 másodpercre bővült időkeretünk pedig más ritmust diktál, amit csak menetközben lehet felvenni, megszokni, megkedvelni. Segítséget kaptunk mi is, és segítséget nyújtunk önöknek is – hangsúlyozta Szentannai Ágota főszerkesztő-helyettes (képünkön) szerdán este a Kolozsvári Rádió koncerttermében, az egész napos magyar adás indulását ünneplő rendezvényen. Egy nappal korábban, kedden reggel 6 órakor indult a 24 órás sugárzás, ekkor hallhatták először a Hangoló című műsor új műsorvezetőit, Ambrus Istvánt és Varga-Mihály Mártont, akiknek az est folyamán is ebben a szerepkörben kellett helytállniuk.

Szentannai Ágota reményét fejezte ki, hogy ezután is sokan „befogadják őket reggelente az otthonukba, a forró kávé mellé”, majd munkába menet is velük tartanak. A főszerkesztő-helyettes kitért arra is, hogy az újonnan beüzemelt, 98,8 megahertz ultrarövid hullámú frekvencián egyelőre Kolozsvárnak és környékének szól – „sportnyelven szólva szakaszgyőzelem ez a felvállalt kompromisszumaival, de egyben a továbblépés középtávon beérő ígéretével”.

A váltás alkalmat kínál arra, hogy a szerkesztőség tagjai átgondolják szakmai szerepüket, vállalásaikat, legfőképpen pedig a közszolgálatisághoz való viszonyukat, jegyezte meg, majd a 62 évvel ezelőtti helyzetet a jelenlegi lehetőségekkel állította szembe. 1954-es indulásakor még egy-egy óra magyar és román nyelvű adással startolt a Kolozsvári Rádió, és 2016-ra teremtődött meg az a természetes állapot, hogy 24 órás kínálatot biztosíthatnak. – Hogy túl hosszú volt a várakozás vagy éppen most jött el az ideje, erről mindenkinek lehet véleménye. Azonban az idő értékét a rádiós sajtómunkás hatványozottan érzékeli: ugyanaz a 3 perc lehet nyomasztóan kevés vagy zavaróan sok. Az időnek ára van. A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége befizette az előleget, most már rajtunk áll, hogy perceink miként kamatoznak ezentúl – mondta.

Nem kis fejtörést okozott az új jelmondat kiválasztása, hiszen egyetlen kijelentésbe kellett sűríteni megannyi szempontot, amelyek ugyanabba az irányba mutatnak: a jelenlegi hallgatóság megtartása mellett újabb médiafogyasztókat toborozni, köztük, remélhetőleg, minél több fiatalt. Végül emellett döntöttek: Kolozsvári Rádió – Velünk teljes a nap.

Ennek jegyében köszönte meg a hallgatóknak a kitartást, érdeklődést, valamint a sok levelet, e-maileket és sms-eket egyaránt, ugyanakkor a szerkesztőség csapatának is köszönetet mondott azért a szakmai és emberi szolidaritásért, „amelynek rejtett tartalékai többnyire a mostanihoz fogható próbatételekkor kerülnek felszínre”.

A folytatásban a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company lépett színpadra, több mint egyórás akusztikus koncertjükön többek között az Elviszlek, a Ha rólad szólna és az Add vissza a játékom című népszerű slágerek is felcsendültek. 

Néhány olvasónk jelezte, hogy Kolozsváron sem mindenhol tudják hallgatni a rádiót az új frekvencián. Szentannai Ágota türelemre kéri a hallgatókat, lapunknak úgy nyilatkozott: ők is szembesültek azzal, hogy a jelerősség gyenge, és kérni fogják a megerősítését. Reméli, hogy a következő hetekben megoldódik a probléma, és akkor majd hallgathatók lesznek a műsorok a városban és környékén is, egészen Tordáig. A középhullámú frekvenciákon továbbra is megmarad a korábbi műsorrács szerinti adás (5 óra nappal, 2 óra éjszaka, vasárnap 6 óra), az interneten pedig a kolozsvariradio.ro honlapon „vételezhető” a Kolozsvári Rádió. 

(A borítókép a Kolozsvári Rádió Facebook-oldaláról származik)