A DSP elkülönítési határozata nélkül írható ki a betegszabadság

A DSP elkülönítési határozata nélkül írható ki a betegszabadság
Lévén, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) munkatársai és önkéntesei már képtelenek megbirkózni a bürokratikus munkával, ezután a családorvosok számára már nem szükséges a hivatalos izolációs határozat a betegszabadság kiállításához.

Tasnádi Szilárd szerint az egészségügyi minisztérium hétvégi határozata értelmében ezután a háziorvosok a pozitív teszt alapján írhatják ki a betegszabadságot, eddig az eljáráshoz szükséges volt a megyei közegészségügyi igazgatóságok által kibocsátott elkülönítési határozata.

Kolozs megye prefektusa (képünkön) tudatta: a javaslatot Mihai Moisescu Kolozs megyei DSP-igazgató terjesztette fel a szaktárcához, a minisztérium elfogadta, és kibocsátotta a Hivatalos Közlönyben megjelent 190-es számú rendeletet. Eszerint ezután a hivatalos helyen (családorvos, laboratórium, kórház kihelyezett részlege) elvégzett pozitív tesz esetén az elkülönítési dokumentumot és az orvosi jelentést a Corona Forms adatbázis és elektronikus rendszer automatikusan kibocsátja a családorvos számára.

Egy családorvos és egy orvosi asszisztens a Szabadság hírportállal közölte: nem örvendenek, hogy ezt a feladatot is a nyakukba varrták, ráadásul ingyen és sok esetben szabadidejükben kell elvégezniük, ám ezután legalább nem kell a végtelenségig várniuk a DSP által kibocsátott elkülönítési határozatra, amely alapján a betegszabadságot írják ki a koronavírusos pácienseik számára.

A pozitív tesztnek az adatbázisba történő rögzítését követően a két dokumentumot automatikusan megkapja a háziorvos is, és ezek alapján kiállíthatja a betegszabadságról szóló igazolást. Konkrétan a fertőzés beigazolódása után az állampolgárok egyből a háziorvoshoz fordulhatnak, hogy megkapják a betegszabadságról szóló igazolást - nyilatkozta a prefektus.

(Borítókép: Tasnádi István hivatalos FB-oldala)