Vitéz Mihály a Tranzit Házban

Vitéz Mihály a Tranzit Házban
Székely Csaba Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) színművével indul a Tranzit Alapítvány új euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a Tranzíciók, olvasható a szervezők közleményében.

„2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik”, írják a szervezők.

A programsorozat első előadása, a Vitéz Mihály március 30-án, szombaton este 7 órától látható a Tranzit Házban (G. Barițiu/Malom utca 16. szám)

„A Vitéz Mihály egy hős emelkedését és bukását meséli el, miközben hatalomvágyról, zsarnokságról, sikerről, manipulációról, barátságról és árulásról is szól. Egy igaz mese, amely megmutatja, hogy hogyan játszik velünk a Történelem, ha ki akarjuk őt játszani. A szatíra ugyanúgy utal a politikai vitákra, mint arra a módra, ahogy mi írjuk/újraírjuk a történelmet, legyen szó régmúlt vagy mostani, egészen friss eseményekről. Székely Csaba a magyar és a román történelmi adatok felhasználásából kiindulva, szatirikus kulcsban alkotta újra Vitéz Mihály alakját, meghagyva a szöveg klasszikus struktúráját”, olvasható az előadás ismertetőjében.

A produkció rendezője: Ándi Gherghe, játsszák: Sebastian Marina, Alexandru Frânceanu, George Bîrsan, Laura Mihailache, Raisa Ané, Ștefan Roman, Cristi Bojan, Narcis Zamfir, Szabó János-Szilárd, Kovács Károly, Benedek Botond-Farkas. Az előadás román, magyar és német nyelvű, felirat: román, magyar. Időtartama: 2 óra 30 perc. Producer: Teatru 3G Színház.

(Borítókép: Jelenet a Vitéz Mihály című előadásból. Fotó forrása: Teatru 3G Színház)