Új művészeti igazgató a Román Opera balettkarának élén

Boris Nebyla Pozsonyból érkezik Kolozsvárra

Új művészeti igazgató a Román Opera balettkarának élén
Boris Nebyla balettáncos lesz a kolozsvári Román Opera balettkarának új művészeti igazgatója a 2017/2018-as évadtól – derül ki az intézmény közleményéből. A hír szerint a szlovák balettművész, aki nemzetközi szinten is elismert és fontos koreográfus, lelkesen fogadta az opera ez irányú felkérését.

„A nemzetközi szinten ismert és elismert szlovák balettáncos karriere lenyűgöző, figyelemre méltó sikerekkel, ugyanakkor számos fiatal táncos karrierjét egyengette az idők során” – olvasható a közleményben.

A szlovák táncos szülővárosában, Pozsonyban végezte egyetemi tanulmányait az ottani konzervatórium diákjaként, majd ezt követően a bécsi konzertvarórium és a Wiener Staatsoper tánciskolájában tanult. A művész sokáig a Wiener Staatsoper balettkarának volt a tagja, majd a Volksoper táncosa lett. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Színház szólistája.

Repertoárjában helyet kaptak a klasszikus balettművek, mint A hattyúk tava vagy a Giselle, de Jiří Kylián, Hans van Manen, William Forsythe kortárs koreográfiai alkotásai is. A szentpétervári Maja Nemzetközi Balettversenyen 1994-ben a legelegánsabb táncosnak járó díjjal tüntették ki, míg 1998-ban ezüst medált kapott.

Boris Nebyla nemcsak lenyűgöző táncos, koreográfusként is bizonyított a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesénél, illetve dolgozott a Ballet Bratislava és a besztercebányai Állami Operában is koreográfusként. Emellett több tánciskola és nemzetközi balettverseny alapítója, ezzel is támogatva a fiatal művészeket.

(Borítóképet készítette: Dan Bodea)