Misével kezdi a 2017/2018-as évadot a Román Opera

Misével kezdi a 2017/2018-as évadot a Román Opera
Karl Jenkins (sz. 1944) angol kortárs zeneszerző miséjével kezdi a 2017/2018-as évadot október 1-jén, vasárnap este fél 7-től a kolozsvári Román Opera – tudtuk meg az évadkezdő sajtótájékoztatón Florin Estefan igazgatótól. – A The Armed Man: A Mass for Peace című mise ősbemutatója 2000-ben volt az londoni Royal Albert Hall színpadán, most pedig sor kerül a 13 tételes mű romániai bemutatójára is.

Az előadáson fellép a Cardiff-i Côr Caerdydd énekkar is, amely az ősbemutatón is közreműködött. Az alkotás eredetileg a koszovói háború áldozatainak kívánt emléket állítani, de bármelyik háború áldozataira vonatkoztatható. Miközben a zene szól, a közönség filmkockákat tekinthet meg az első és a második világháborúról, illetve a közelmúlt háborús eseményeiről is – közölte Florin Estefan operaigazgató.

A sajtótájékoztatón megtudtuk:  a cardiffi kórus meghívásának egyrészt szimbolikus, másrészt gyakorlati oka van. Az operaigazgató felkérte a kolozsvári Transilvania Filharmónia énekkarát, hogy működjenek közre a produkcióban, de a szakszervezet megvétózta ezt Marius Tabacu filharmónia-igazgató jóváhagyása ellenére. Diana Ţugui szoprán és Cristian Mogoşan tenor, a mű szólistái elmondták: a mise zenéje a filmzenéhez hasonlatos, és a szólisták számára nem okozott gondot.

Florin Estefan sajnálattal jegyezte meg, hogy a 2017/2018-as évadban egyelőre egy bemutatót tartanak: Csajkovszkij Pikk dáma című operáját viszik színre, de ha az intézmény nem kap pénzt a költségvetés-kiigazítás során, akkor csak koncertformában adják elő a művet 2018 januárjában. A sajtótájékoztató másik témája a Pro Opera Transilvană klub létrehozása volt. A klub célja, hogy anyagilag támogassa a Román Operát például produkciók anyagi fedezetének biztosításával, hangszervásárlással. Az augusztusban létrehozott klub máris elkezdte tevékenységét: 54.000 lejjel támogatta az opera hátsó részének (öltözők, folyosók, termek stb.) kifestését. Florin Estefan hozzátette: a világon több helyen működnek ilyen egyesületek, tehát nem újkeletű ez a fajta támogatás. A klubnak szándékában áll egy könyvet is kiadni a Román Opera történetéről, amelyben megemlítik a most fellépő művészeket is, illetve háromhavonta megjelentetnek egy szakfolyóiratot, amelyben az intézmény előadásairól szóló írásokat, kritikákat olvashatunk majd.