„Mozgásba zárt” ősbemutató a magyar operában

„Mozgásba zárt” ősbemutató a magyar operában
Ősbemutatót tart a Kolozsvári Magyar Opera balettkara: június 17-én, csütörtökön este 7 órától első alkalommal láthatja a közönség a Mozgásba zárva című kortárs táncjátékot, amelynek zeneszerzője Călin Ionce, rendező-koreográfusa és ötletgazdája pedig Livia Tulbure Gună.

„Nekünk, balettművészeknek, az élet értelmét az a kifejező testi mozgás jelenti, amelyet táncnak nevezünk. A nemrégiben átélt korlátozások, a fizikai elszigeteltségen túl frusztrációt, sőt, elidegenedést váltottak ki bennünk. Mikor újra találkozhattunk, valamennyi kötelező szabály mellett, csak egyre vágytunk: hogy táncolhassunk” – idézi az opera közleménye Livia Tulbure Gună rendező-koreográfust, aki azt is elmondta: az előadás egy, a táncosok által 2020 májusában, a világjárvány kellős közepén készített videó folytatásaként jött létre. Azon a felvételen a fizikai elszigeteltséget mutatták be, testrészekre leképezve. A rendező-koreográfus úgy fogalmazott, ez több volt, mint koncepció, hiszen a tényleges helyzet kényszerítette a táncost arra, hogy testi kifejezőképességét a valóságosnak csupán töredékeivé redukálja.

Livia Tulbure Gună eleinte nem tervezte, hogy művészi produkciót készít ebből a projektből, amelyet majd közönség előtt is bemutatnak, csak később született meg a színpadi mű megvalósításának ötlete. „Ennek a táncprodukciónak nincs tényleges cselekménye, de van egy történetünk, amely a félelemről, a frusztrációról, az erőszakról és a szeretetről szól. A táncosok teste példás módon ábrázolja mindezeket a lelkiállapotokat. Az előadás alcíme – Szavakon túl, a Tánc – arra a nyelvezetre utal, amelynek révén én és a balettkar csodálatos művészei úgy döntöttünk, elmondjuk az igazságot arról, hogy kik vagyunk, és mit érzünk. A tánc a mi elsőrendű kifejező nyelvünk, és a szavakon túl, a testünk is elég ahhoz, hogy kifejezzük magunkat” – fogalmazott.

Szereposztás: énekművészek – Paula Coteț, Alexandra Leșiu, Andrei Petruș, előadják –
Viorica Bogoi, Antonia Indrei, Cristina Ioana Terebesy, Andreea Popa, Camelia Rațiu, Alex Dobre, Sergiu Hosu, Florin Ianc, Kálmán Róbert Attila és Vlad Sebastian. Díszlettervező Venczel Attila, jelmeztervező Starmüller Katalin, látványterv Kerekes Zsolt, videóklip Ciprian Mateian, operatőr, vágó Tárkányi János, ügyelő Venczel Péter. Ötletgazda és rendező-koreográfus Livia Tulbure Gună, zeneszerző Călin Ionce, dalszöveg Silvia Ștefănescu.

A június 17-i ősbemutatóra jegyek kaphatók online az eventbook.ro weboldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál a következő program szerint: hétfőn, szerdán és pénteken 10.00 és 16.00 óra, kedden és csütörtökön pedig 13.00 és 19.00 óra között.

(Borítókép: Jelenet a Mozgásba zárva című táncelőadásból. Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)