Román Opera: Szerelmi bájital európai sztárokkal

Román Opera: Szerelmi  bájital európai sztárokkal
Ha a szombati bemutató is olyan felszabadult és jó hangulatú lesz, mint a keddi sajtótájékoztató, akkor bombasiker várható a kolozsvári Román Operában, G. Donizetti Szerelmi bájital című operájának bemutatóján. A rendező az olasz Matteo Mazzoni, karmester David Crescenzi, az opera művészeti igazgatója. Rangos szereposztás várható a szombat este fél 7-től kezdődő bemutatón, a főszerepeket erdélyi származású fiatal énekesek – Luiza Fátyol, Stefan Pop, Bogdan Baciu, Nagy Zoltán – tolmácsolják, akik a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián végeztek, és azóta fényes európai karriert futottak be. A sajtótájékoztatón jelenlevő, külföldön foglalkoztatott énekművészek elmondták: nem kérnek tiszteletdíjat ezért a kolozsvári előadásért, mert számukra még mindig fontos az a város, ahol felkészültek művészi pályájukra. A szólisták arról számoltak be: a próbák jó hangulata ritkán tapasztalt boldogsággal töltötte el őket.

 

David Crescenzi karmester, aki tavaly szeptembertől tölti be a Román Opera művészeti igazgatói tisztségét, először a fiatal szólisták odaadását emelte ki.
– Ezt a színrevitelt Donizetti is szeretné. Hagyományos rendezés, de ez inkább a klasszikus szépségeszmény tükrözésére vonatkozik – közölte az opera férfi főszerepét, Nemorinót éneklő Stefan Pop, aki 2010-ben vált világhírűvé, amikor megnyerte a Placido Domingo által alapított nemzetközi Operalia énekverseny fődíját.
– Örülök, hogy ebben a darabban léphetek a kolozsvári színpadra. Célunk, hogy a színpadon a munka során érzett örömöt átadjuk a kolozsvári közönségnek. Ahogy Sergiu Celibidache (1912–1996) világhírű román karmester mondta egykor: a művészet az egyedüli út a szabadsághoz. Mi is ezt éreztük a próbafolyamat során – állította Luiza Fátyol szoprán, a női főszereplő, Adina tolmácsolója, akinek pár éves külföldi éneklés után ez lesz az első romániai, kolozsvári fellépése.
Matteo Mazzoni öt évvel ezelőtt már rendezte Jászvásáron G. Rossini A szevillai borbély című operáját, azóta több romániai operaházzal is dolgozott. Erről a Donizetti-operáról, amit először 2008-ban rendezett meg Olaszországban, azt mondta: az emberi jóság megtestesülése. – Minden férfiban benne van a fiatal és szerelmes Nemorino, a katonás Belcore és a csalafinta Dulcamara. A vígoperákban hangsúlyosabbá válnak az énekes színészi kvalitásai. A szerelem, a fiatalság örök érvényű. Ezért bízom abban, hogy a mai fiatalok is szeretni fogják ezt az operát. Hamisítatlan olasz és XVIII. századi hangulatot viszek a színpadra – válaszolta a rendező a Szabadság kérdésére, miszerint miért gondolják, hogy a mostani fiataloknak tetszeni fog ez a kedves, naiv történet. Megtudtuk: a mű díszleteit és néhány kosztümöt a debreceni Csokonai Színháztól kölcsönöztek, és egy évig használhatják ezeket.

A karmester sajnálattal közölte, hogy az operához szükséges kis létszámú kórus tagjai közül többen lebetegedtek, meghűltek, de bíznak abban, hogy a bemutatóig meggyógyulnak.