„Minden férfi egy Don Giovanni” – Mozart-mű a román operában

„Minden férfi egy Don Giovanni” –  Mozart-mű a román operában
Elképesztette a férfi újságírókat Florin Estefan bariton, aki a kolozsvári Román Operában május 8-án Mozart Don Giovanni című operájának főszerepét énekli. „Don Giovanni minden férfiban ott van kisebb vagy nagyobb mértékben”, ismertette szerepelképzelését az operaénekes, mire az előadást beharangozó sajtótájékoztatón jelenlévő férfi újságírók szinte egyszerre jajdultak fel.

A Don Giovanni a kolozsvári és a jászvásári opera közös produkciója. A kolozsvári előadáson a hét évvel ezelőtti jászvásári bemutató díszleteit és jelmezeit láthatjuk, rendező Beatrice Rancea, a jászvásári opera igazgatója.

– A két intézmény első ilyen együttműködésének lehetünk tanúi. Beatrice Rancea, a jászvásári opera igazgatója kilenc évvel ezelőtt rendezte meg, illetve mutatta be Mozart Don Giovanni című művét Jászvásáron. A Rancea-rendezést a kolozsváriak is megtekinthették 2012 májusában, és remélem, hogy a kolozsvári művészek is sikeresen helytállnak ebben az előadásban. Mivel intézményeink költségvetése tavalyhoz képest tíz százalékkal csökkent, és ezen belül a produkciókra fordítandó összeg harminc százalékkal kevesebb, kénytelenek vagyunk ilyen együttműködéseket eszközölni. A kolozsvári Román Opera Csajkovszkij Anyegin című produkcióját „kölcsönzi” a jászvásári operának – részletezte Florin Estefan, a kolozsvári művészeti intézmény igazgatója.

Mit gondol Don Giovanni figurájáról, hogyan építette fel szerepét, kérdeztük a sajtótájékoztatón az operaénekest. – Don Giovanni ott van minden férfiban. Miért tagadnánk ezt? Don Giovannit egyaránt szeretik és utálják a nők, lételeme a hódítás. Az, hogy ő minden nőt szeret, számára az emberbaráti érzés kifejezése – válaszolta Florin Estefan.

– Ebben az előadásban nincsenek csak pozitív, vagy csak negatív szereplők. Don Giovanni olyan, amilyen, ő minden tettével a nőt dicsőíti – fűzte hozzá Beatrice Rancea rendező, aki dinamikus produkciót ígér a nézőknek.  

A következő előadás június végén lesz, amikor a román opera stúdiószínpadának fiatal énekesei adják elő a híres Mozart-operát. 

David Crescenzi karmestertől megtudtuk: a mostani kolozsvári produkción az opera bécsi változatát adják elő, amelyben a mű Don Giovanni halálával ér véget. 

A továbbiakban a rendező és a karmester dicsérte a kolozsvári operaénekeseket, de panaszkodtak a szűkös anyagiakról, amely miatt nem jöhetnek létre új produkciók.