Szemet-szemé(r)t címmel hirdetnek képzőművészeti pályázatot

A globális mértékű ökológiai krízisre reflektálva hirdeti meg Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Szemet-szemé(r)t képzőművészeti pályázatot.

„Jelen kiírás a fogyasztói társadalmunk által kitermelt társadalmi és ökológiai katasztrófa aktuális és jövőbeli helyzetére reflektál. A hazai és nemzetközi művészeti szcéna már régóta reagál az egyre növekvő globális problémákra, az ökológiai krízisre, viszont a téma aktualitása úgy globális, mint lokális szinten – sajnos – napjainkban sem veszített erejéből” – írják a pályázati felhívásban.  

A művészeket Tendzin Gyaco, XIV. Dalai Láma gondolataival szólítják meg a szervezők: „Mivel mindannyian ezen a kis bolygón osztozunk, meg kell tanulnunk békében és harmóniában élni egymással és a környezettel. Ez nem csak egy álom, hanem szükségszerűség.”

A beérkező munkákat két fordulóban bírálja el háromtagú szakmai zsűri, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára, valamint Dimény András képzőművész. Első körben a kezdeményezés részeként megrendezett tárlatra bekerülő alkotásokat választják ki, ezek egyúttal a kiállítás katalógusába is bekerülnek. A tárlat megnyitójára április 21-én kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban.

A második fordulóban történik a díjzsűrizés. A legjobbnak ítélt mű alkotója Szentimrei Judit-díjban részesül, az alkotás az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményébe kerül, továbbá a nyertes 2023-ban egyéni tárlattal mutatkozhat be a kovásznai közönségnek, valamint 1500 lej pénzjutalmat is kap. A meghirdetett tematika szellemiségét legjobban kifejező alkotás szerzője Kőrösi Csoma Sándor-díjat kap, a mű pedig a Kádár László Képtár anyagát gazdagítja majd, a díjjal járó pénzjutalom pedig szintén 1500 jel.

A pályázat a Kárpát-medence képzőművészeinek szól, akik személyenként egyetlen alkotással nevezhetnek. A benevezett művek nem lehetnek két évnél régebbiek, méretük pedig nem haladhatja meg a 70x70 cm-t. További részletek olvashatók és a nevezéshez szükséges adatlap megtalálható a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján – www.kultkov.ro –, illetve Facebook-oldalán – www.facebook.com/cultcov.ro.

Az online adatlap kitöltését követően be kell küldeni a mű digitális reprodukcióját a cultcovasna@gmail.com címre március 11-ig. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a pályázóknak gondja akad az adatlap kitöltésével és a digitális reprodukció beküldésével, forduljanak bizalommal Konnát Rita képtárvezetőhöz a +40-770-420087 telefonszámon.