Idea-projekt képviseli Romániát a Velencei Biennálén

A kolozsvári Idea Alapítvány projektje képviseli Romániát a 60. Velencei Képzőművészeti Biennálén. A kulturális tárca, a külügyminisztérium és a Román Kulturális Intézet (ICR) által meghirdetett országos pályázaton Ciprian Mureșan kurátor és Șerban Savu kolozsvári festőművész Ce este munca (What work is) című pályázata érte el a legmagasabb pontszámot a felhívásra érkezett 13 pályamunka közül. (Vendégművészek: Nana Esi és Sophie Keij grafikus dizájnerek. Projektvezető: Cristian Alexandru Damian.) A bejelentésre várhatóan január 15-én, a román kultúra napján kerül sor.

Șerban Savu 2001-ben végzett a kolozsvári képzőművészeti egyetemen, majd tanulmányait Velencében folytatta kétéves posztgraduális kutatási ösztöndíjjal. A Kolozsvári Iskola néven ismert festőcsoport egyik jeles képviselőjének számít, alkotásainak fő témája a hétköznapok, életmódunk, mindennapi tevékenységeink megjelenítése sajátos művészi kifejezőeszközei által. Az installáció, szobrászat, rajz és videó műfajában alkotó Ciprian Mureșan 2005 óta az IDEA art + society magazin szerkesztője. Munkáival már képviselte Romániát a Velencei Biennálén 2009-ben – tájékoztat a clujulcultural.ro portál.

A Velencei Biennálé a világ egyik legrangosabb modern képzőművészeti seregszemléje 1895 óta, Az idén április 20. és november 24. között megrendezett kiállítás témája: Idegenek mindenhol, amely a különböző országok diaszpóráira, vendégmunkásokra, menekültekre összpontosít.