Lakatos Róbert és Visky Ábel új filmje is versenyez a budapesti Verzión

Lakatos Róbert és Visky Ábel új filmje is versenyez a budapesti Verzión
Kolozsvári rendezők legújabb alkotásai is versenybe szállnak a november 8-án kezdődő 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon: Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című magyar-román koprodukcióban készült alkotását és Visky Ábel Imádság megfáradtaknak című portréfilmjét is beválogatták a budapesti fesztivál magyar versenyprogramjába.

Aktuális kérdésekre és égető témákra keresnek választ a Verzió kreatív dokumentumfilmjei, amelyek legtöbbje először látható Magyarországon. A fesztivál november 8. és 20. között zajlik a budapesti Trafóban – és további öt vidéki moziban –, nyitóeseménye a fehérorosz Ruslan Fedotow Távol (Away) című filmjének magyarországi premiervetítése. Az alkotás két ukrán kamaszról, Andrijról és Aliszáról szól, akik Harkivból menekültek Magyarországra, iskola után ukrán menekült gyerekeknek tartanak rajzfoglalkozást, és az otthon maradt családtagjaiktól érkező híreket várják.

„A filmfesztivál elmúlt 19 évében a magyar filmek mindig is kiemelt helyet foglaltak el a Verzió programjában. A szervezők fontosnak tartják a magyar dokumentumfilmesek legfrissebb alkotásainak bemutatását, valamint lehetőséget biztosítanak az elsőfilmes rendezőknek is. Idén a magyar versenyben tíz alkotást ismerhetnek meg a nézők, nagyon izgalmas témákban” – írják a szervezők.

A magyar filmek versenyébe a Vincze Teréz, Stőhr Lóránt és Pozsonyi Janka filmesztétákból álló zsűri válogatta be azt a tíz alkotást – köztük Lakatos Róbert és Visky Ábel filmjét is –, amely versenybe szállhat a kategória fődíjáért.  

A Ki kutyája vagyok én? játékos és parabolikus videóesszé, amelynek főszereplője és rendezője Lakatos Róbert. „Román állampolgár, magyar ember. Szerinte az ember nemzeti identitását tükrözi az, hogy milyen kutyája van, ezért ősi magyar fajtát, kuvaszt tart. Róbert rájön, hogy a magyar fajták veszélyben vannak, ezért igyekszik kivenni a részét a kuvasz-reneszánsz megteremtésében” – fogalmaznak a film kapcsán, kiemelve: a Ki kutyája vagyok én? szatirikus allegória, amely megoldatlan politikai és társadalmi kérdéseket igyekszik tematizálni.

Jelenet Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című filmjéből

A Verzió magyar versenyében kapott helyet Visky Ábel rövid dokumentumfilmje is, az Imádság megfáradtaknak. „A film betekintést enged Stark Ádám autizmus spektrumzavarral élő előadóművész és szülei hétköznapjaiba. A fókuszba a versmondásra való felkészülés kerül, amely során Ádám rajztanár édesanyja József Attila Imádság megfáradtaknak című versének költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A film a lírai költészet lehetőségeit (újra)felfedező misszió része a VerShaker produkciójaként” – írják a szervezők Visky Ábel alkotásáról.

A magyar versenyprogram tízes mezőnyébe beválogatták továbbá az Ali, a magyar jezidi (r. Dubinyák Réka), a Beauty of the Beast (r. Nemes Anna), A döntés (r. Ugrin Julianna, Vizkelety Márton), A magunk módjára üvölteni (r. Dér Asia), az Emlékek őrei (r. Trencsényi Klára), a Feldolgozatlanul (r. Fuchs Máté), az Elmúlt, oszt jól van (r. Debre Zsuzsa) és a KIM (r. Kapronczai Erika) című alkotásokat is.

További részletek a fesztivál weboldalán.

(Borítókép: Jelenet Visky Ábel Imádság megfáradtaknak című filmjéből)