Módosítaná a lakbér-támogatási szabályzatot a városháza

Módosítaná a lakbér-támogatási szabályzatot a városháza
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal május 11-ig közvitára bocsátotta a nehéz körülmények között élő egyedülállók és családok támogatására vnatkozó lakbér-támogatási szabályzatot.

A szabályzat 2018-as elfogadása óta 170 lakbér-támogatási kérést nyújtottak be az önkormányzathoz. Közülük 135-öt hagytak jóvá, de 63 esetben leállították a lakbér-támogatás kiutalását, mivel a kérés jóváhagyásától számított négy hónapon belül az igénylők nem nyújották be a bérleti szerződés egy példányát. Így 2018 márciusától 2020 januárjáig csak 34 igénylő részesült anyagi támogatásban, közülük 19-en két éve folyamatosan kapják. A polgármesteri hivatal által lakbértámogatásként kifizetett összeg eléri a 46 ezer lejt. 

A lakbértámogatásra vonatkozó városi tanácsi határozat alkalmazása óta több civil szervezet és a polgármesteri hivatal szociális igazgatósága módosító javaslatokat fogalmazott meg, ezért volt szükség a közvita meghirdetésére. A módosított változat szerint a lakbértámogatást nem 24, hanem 36 hónapig folyósítják. Az árvaházakban nevelkedett fiatalok 35 éves korukig kérelmezhetik a támogatást, és a családon belüli erőszak áldozatai is részesülhetnének lakbértámogatásban.  A támogatást a 2000-4650 lejes havi jövedelemmel rendelkező személyek, illetve családok kérhetik. A támogatás összege 500-1400 lej közötti ingadozik, az igénylő által megszerzett pontszám függvényében.