Városházi támogatás kolozsvári kórházaknak és egyházaknak

Felújításra, eszközbeszerzésre fordítható a juttatás

Városházi támogatás kolozsvári kórházaknak és egyházaknak
Tizenkétmillió lejt hagyott jóvá június 16-i ülésén a helyi kórházaknak a városi tanács eszközbeszerzésre és az intézmények épületeinek felújítására. Emellett a városban működő egyházaknak 3,4 millió lejt különítettek el épületeik korszerűsítésére és karbantartá­sára. „Idén is jelentős összeggel támogatjuk azokat az egészségügyi intézményeket, amelyek bár nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe, létfontosságú szolgáltatásokat biztosítanak. Kolozsvár nem csak regionális, hanem országos egészségügyi központ, ezért fontos segíteni az orvosi szolgáltatások színvonalának megtartásában” – fogalmazott Rácz Levente városi tanácsos. „2023-ban is sikerült a városi költségvetésből az egyházi épületek felújítási és karbantartási költségeire költhető összeget elkülöníteni. A magyar történelmi egyházak gyülekezetei idén nagyobb számban pályáztak, összesen 600 ezer lejes támogatásban részesülnek” – nyilatkozta Oláh Emese alpolgármester.

A Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház az önkormányzati költségvetésből rászánt összeg majdnem felét kapja meg – 5,5 millió lejt. A szívkórház 1,6 millió lejben, a gyermekkórház 1 millió lejben részesül, a pénzt mindkét esetben felújítási munkálatokra és felszerelések vásárlására fordíthatják. A gasztroenterológiai intézetnek 650 ezer lejt különített el az önkormányzat, a járványkórház járóbeteg-ellátója számára pedig 600 ezer lejt juttatott. Az onkológiának 650 ezer lejt utaltak ki, a katonakórház 435 ezer lejt kap, a tüdőkórház pedig 300 ezer lejből vásárolhat felszerelést az intenzív osztályára. Az urológia működési költségek fedezésére és eszközbeszerzésre 500 ezer lejt, míg a vasutas kórház 315 ezer lejt kap. A rehabilitációs kórház számára 450 ezer lejt különítettek el a tanácsosok, az összeget eszközfejlesztésre költheti az intézmény.

Ugyanakkor a városban működő egyházak számára összesen 3,4 millió lejt különített el a városháza. Az ortodox egyház összesen 2,3 millió lejt, a görögkatolikus püspökség 500 ezer lejt, a római katolikus egyház 190 ezer lejt, a református egyház 385 ezer lejt, míg az unitárius egyház 25 ezer lejt kapott.

Ami a magyar történelmi egyházak finanszírozását illeti, a következőképpen oszlanak az összegek: a Szent Mihály-plébánia további felújítási munkálataira 90 ezer lejes támogatást kap, a római katolikus ferences rend 100 ezer lejes támogatásban részesül, amit szintén különböző felújítási munkálatokra fordíthat.

A Farkas utcai református templom felújítását 20 ezer lejjel támogatják, a Kétágú református templom tornyainak karbantartási és felújítási munkálataira 50 ezer lejes támogatást ítéltek meg. További 30 ezer lejt hagyott jóvá az önkormányzat a hidelvei református templom, 20 ezer lejt a Kakasos református templom munkálataira. 30 ezer lejes támogatást kap a Györgyfalvi úti református egyházközség a templom fűtési rendszerének felújítására, továbbá 50 ezer lejben részesül az irisztelepi református egyházközség, amit restaurálási munkálatokra fognak felhasználni. A kerekdombi református egyházközség 20 ezer lejt kap az önkormányzattól különböző karbantartási munkálatokra, míg a szamosfalvi református templom felújítására 40 ezer lejes összeget különítettek el. A bulgáriatelepi református egyházközség idei felújítási munkálataira 50 ezer lejt kap, míg a Tóköz református gyülekezete 20 ezer lejből gazdálkodhat majd a karbantartási munkálatok elvégeztetésekor. 15 ezer lejes támogatást kap a törökvágási református egyházközség és 40 ezer lejt a kolozsmonostori református egyházközség. Az unitárius püspökség pedig 25 ezer lejes támogatásban részesül.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván/archív)