Közel ezer fogyatékkal élő gyermek családja kap támogatást

Új bölcsőde és általános iskola épül Kolozsváron

fogyatékkal élő
Segítenek fedezni a fejlesztő foglalkozások költségeit FOTÓ: FREEPIK
A kolozsvári tanácsosok egyhangúlag megszavazták a hétfői rendkívüli tanácsülésen azt a határozattervezetet, amelynek értelmében a kolozsvári lakhelyű, fogyatékkal élő gyermekek családja havi hatszáz lejes támogatásban részesül. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó szociális és gyermekvédelmi igazgatóság nyilvántartásában 936 gyermek szerepel, akiknek családja részesül ebben a segélyben. Emellett a tanácsosok megszavazták a gazdasági-műszaki sarokszámait a Békási/Bună ziua negyedben megépítendő általános iskolának, és a Kerekdombon megépítendő negyven férőhelyes bölcsődének. Nem maradtak ki a tanácsülésről az USR-s tanácsosok szokásos beszólásai sem, akik azzal vádolták Emil Bocot, hogy a város nem fejlődik, a polgármesteri hivatal pedig nem képes időben választ adni a lakosság kérésére, így például a bölcsődei helyhiányra sem. Emil Boc és Dan Tarcea azonban reagált a vádaskodásokra.

– Sürgős és fontos, hogy a kolozsvári, fogyatékkal élő gyermekek családjât anyagilag támogassuk. Közel ezer fogyatékkal élő kiskorúnak van szüksége erre az összegre, ami természetesen nem fedezi a rehabilitációs és fejlesztő foglalkozások ellenértékét, de segítséget jelent. Március 26-tól lehet benyújtani az igényléseket, de azoknak a családoknak, akiknek a fogyatékkal élő gyermekei már szerepelnek a szociális- és gyermekvédelmi igazgatóság nyilvántartásában, nem kell kérvényezniük a támogatást – magyarázta Emil Boc polgármester. 

– Kolozsváron közel ezer olyan család van, amelyben különböző fokú fogyatékossággal élő gyermekek élnek. Az intézkedés célja, hogy a családoknak segítsenek kifizetni a költséges terápiákat, beavatkozásokat és kezeléseket. A márciusi igénylést követően áprilistól már meg is kapják a havi 600 lejes támogatást – részletezte Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. 

A határozatban az is szerepel, hogy országos szinten közel 910 ezer fogyatékkal élőt tartanak nyilván, közülük 77 638-an kiskorúak. Kolozs megyében 30 574 fogyatékkal élő él, közülük 2476 gyermek. Kolozsváron a 11 483 fogyatékkal élő közül 10 545 felnőtt és 936 kiskorú. A 936 kiskorúból 582 súlyos fogyatékkal élő, 70 hangsúlyos fogyatékkal élő, 196 közepesen súlyos és 90 könnyű fogyatékkal élő gyermek. 

A határozat szerint a támogatás igényléséhez az is követelmény, hogy a fogyatékkal élő gyermek legyen besorolva valamilyen fogyatékos kategóriába, a gyermek és a szülő lakhelye kolozsvári legyen, a fogyatékkal élő gyermek pedig ne szakintézményben éljen. A szülőnek pedig igazolnia kell, hogy a kérés benyújtása előtt legkevesebb 24 hónappal már kolozsvári lakos volt. 2024-re ötmillió lejt utal ki a város a saját költségvetéséből erre a célra. 

Kisebb vitát kavart a Békási/Bună ziua negyedben építendő általános iskola és a Kerekdombon építendő bölcsőde határozata.

A Békás negyedbe tervezett iskola műszaki dokumentációja szerint nagyjából 600 fő (533 diák és 67 alkalmazott) befogadására alkalmas épületet építenének tantermekkel, laboratóriumokkal, tornateremmel, orvosi rendelővel. A beruházás teljes összege meghaladja a 150 millió lejt, és 24 hónap áll rendelkezésre a projekt megvalósítására. Az összeget az önkormányzat elsősorban saját költségvetésből és különböző külső forrásokból fedezné.

– A Békási negyedben lakó családok évek óta a város iskoláiba kénytelenek vinni a gyerekeiket, mert abban a negyedben nincs iskola. Az USR már három éve kérte az iskola létrehozását. Nem normális, hogy három évet várjunk a dokumentáció összeállítására. Meg tudja mondani a polgármester, hogy mikortól tudják a Békási negyedben lakó családok az új iskolába vinni a gyerekeiket? – tette fel a kérdést Oană Alexandra USR-s tanácsos. 

– Az iskolaépítési folyamat határidőit a törvény írja elő. Miután a kolozsvári tanács elfogadja a műszaki-gazdasági sarokszámokat, következik a kataszteri dokumentáció összeállítása, a kisajátítás lebonyolítása, a körzeti városrendezési terv kidolgozása és elfogadása, a munkálatok kiírása a versenytárgyalásra. Ha a versenytárgyalás eredményét nem fellebbezik meg, akkor kezdődik a hat hónapos tervezés és a tizennyolc hónapos kivitelezés. Ezért nem tudom pontosan megmondani, hogy mikorra épül fel az iskola – magyarázta Emil Boc az USR-s tanácsosnak. 

– Mi a garancia arra, hogy 2030-ra a kolozsvári gyerekek számára lesz elegendő hely a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban? Mi a garancia arra, hogy ezek a bölcsődei és óvodai csoportok nem lesznek túlzsúfoltak? Ha a városvezetésnek lett volna elképzelése a megoldásról, most nem lennénk ebben a helyzetben – vélekedett Adriana Cristian USR-s tanácsos. 

– Bármit el lehet mondani erről a városról, csak azt nem, hogy a vezetőinek nincsenek elgondolásai. A hivatalos statisztikai adatok szerint 2004-ben Kolozsvár az ötödik helyen szerepelt a romániai városok között, most pedig Bukarest után a második, ami az életminőséget illeti. Az emberek nem azért jönnek ide, Kolozsvárra, mert itt rossz az életminőség, hanem azért, mert máshol nem jó – válaszolt Emil Boc. 

Vladimir Mătușan szociáldemokrata tanácsos kétségét fejezte ki, hogy a Kerekdombon építendő negyven férőhelyes bölcsőde elegendő lesz a bölcsődei helyhiány csökkentésére, és a további tervekről faggatta az elöljárót. 

– A bölcsődeépítéshez kiszemelt terület nem a polgármesteri hivatalé. A tulajdonos ingatlan-befektetőt sikerült meggyőzni arról, hogy a beépítendő terület egy részét adja át a polgármesteri hivatalnak a bölcsődeépítéshez – válaszolta Dan Tarcea liberális alpolgármester. 

Dan Tarcea arra is emlékeztette a tanácsosokat, hogy a bölcsődék 2010 tájékán kerültek át a városi önkormányzat hatáskörébe, és akkor kevesebb, mint ötszáz hely volt a kolozsvári bölcsődékben, míg most 1600 hely van. Tehát nem igaz az az USR-állítás, miszerint a városi önkormányzat nem vagy későn reagált a lakosok igényeire.