Lehet jelentkezni a Feketelaki Összművészeti Táborba

Lehet jelentkezni a Feketelaki Összművészeti Táborba
Kilencedik kiadásához érkezett a szamosújvári Téka Alapítvány Feketelaki Összművészeti Tábora, amelyet ezúttal Nem én címmel tartanak július 12-e és 16-a között. A rendezvényre 14-18 év közötti fiatalok jelentkezését várják július 3-ig az anna@teka.ro e-mail címen. A férőhelyek száma korlátozott, ezért maximum 45 diák jelentkezését tudják elfogadni.

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke kifejtette: harmincéves működésük során minden évben több nagy, oktatással vagy kultúrával foglalkozó rendezvényt szerveznek, ahol a résztvevők száma hatszáz-nyolcszáz között ingadozik. Az alapítvány vezetője elmondta: nemcsak az oktatás és kultúra tekintetében érez felelősséget a Mezőség jövője iránt, hanem a modernizálás szempontjából is, hiszen fontosnak tartják, hogy a fiatalok a kortárs kulturális tevékenységekbe is bekapcsolódjanak. Ennek tudatában alakították ki 2005-ben a Feketelakon található Kultúrcsűrt, ami az alapítvány tulajdonában álló egyhektáros telken található ingatlan. A csűr épületén kívül itt található egy hagyományos falusi ház, ahol közel nyolcvan személy számára tudnak szálláshelyet biztosítani. A táborhely az elmúlt években számos tábort és rendezvény helyszíne volt.

Az alapítvány 2022-ben csatlakozott a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózathoz, hogy a helyi kulturális értékek tudatosítása mellett a tágabb magyar nemzeti kultúrát és a kortárs kulturális irányzatokat is megismerhessék a mezőségi gyermekek.
Szabó Annamária, az alapítvány munkatársa közölte: a júliusi táborban komoly műhelymunka folyik majd, Márton Evelin író, Farkas György filmrendező és Gőbölös Gábor koreográfus irányításával.

Debreczeni Orsolya, az alapítvány másik munkatársa már a kezdetektől részt vett a tábor munkálataiban. Egy korábbi programról, a Művészbeugróról értekezett, amely szintén azt a célt szolgálta, hogy a gyermekek találkozhassanak kortárs művészekkel. Az egyedi találkozásokat tovább gondolva jött létre, illetve valósult meg a nyári összművészeti tábor, amelyre már várják a jelentkezőket. Ezekkel a művészeti jellegű tevékenységekkel a kolozsvári művészeket akarják közelebb hozni a mezőségi gyermekekhez. Megtudtuk: a táborban a részvételi díj jelképes, szállást és napi háromszori étkezést biztosítanak, de a gyermekeknek hálózsákot kell hozniuk.

Borítókép Gőbölös Gábor – A pÉNz- érték(?) témában összeállított jelenetek rögzítése Farkas György filmrendező irányításával