Nem én! – összművészet és önismeret a feketelaki táborban

Nem én! – összművészet és önismeret a feketelaki táborban
A Téka Alapítvány Feketelaki Összművészeti Tábora az idén kilencedik alkalommal hívta az érdeklődőket műhelymunkára. A film, irodalom, mozgás/tánc területeit körüljáró tábor a nem én tematikát boncolgatta Erdély több területéről érkező résztvevőkkel.

Meddig tart az én – és hol kezdődik a nem én? Hol vannak a határok? És mi van, ha nem én voltam? Akkor ki volt? És mi lesz? A tizenéveseket foglalkoztató kérdések köré szerveződnek évek óta a Feketalaki Összművészeti Táborok. 2022-ben a pénz, előtte az én-te-ő-mi-ti-ők korábban pedig a rend volt a tábor témája. Idén a „Nem én!" volt a középpontban.

A tábor a kortárs kultúra iránt érdeklődő diákoknak teremt lehetőséget arra, hogy a különböző alkotási területeket képviselő művészekkel együtt alkothassanak, gondolkozhassanak. A műhelyfoglakozásokat az állandó mentorok (Farkas György, Gőbölös Gábor, Márton Evelin) mellett vendégelőadók is vezetik.

Minden évben bizonyos tematika köré szerveződő foglakozások végtermékeként kisfilmeket készítenek. Az idei táborban a megszokott kisfilm helyett azonban klipek készültek. A három klipet egy-egy csapat állította össze a megfelelő mentor irányításával. Márton Evelin a forgatókönyv megírásában, Gőbölös Gábor a koreográfia összeállításában, Farkas György és Farkas-Mohi Balázs a képi világ megteremtésében nyújtott szakmai segítséget. A téma adta bonyolult lelki folyamatok feldolgozásával, illetve a kérdések alapos megbeszélésével Demeter Réka és Farkas-Nemes Viktória műhelyein foglalkoztak. Emellett a GoPro kamerával felszerelt sufniban a diákok őszintén vallhattak a táborban megélt eseményekről.

A táborvezetők (Debreczeni Orsolya Katalin, Szabó Annamária) úgy gondolják, hogy az idei tábor több szempontból is mérföldkő. A generációváltás mellett az idén több új településről (Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Maroshévíz stb.) voltak jelentkezők, valamint három önkéntes (Balázs-Bécsi Anna, Borbély Kinga, Stan Lilla Alíz) segítette a mentorok és szervezők munkáját. Az így kialakult diverzitás pedig még inkább reflektorfénybe helyezte a Mezőséget, ezen belül Feketelakot.

A Téka Alapítvány Összművészeti Táborának hagyományosan Feketelak, illetve a Feketelaki Téka Kultúrcsűr ad otthont. Az eddig felmutatott kulturális tevékenységeknek teret adó helyszín 2022-ben került be a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkerthálózatba.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkerthálózat program részeként jött létre.

Debreczeni Orsolya