Feketelaki Népzenetábor: a közös zenélés megélése a cél

Feketelaki Népzenetábor: a közös zenélés megélése a cél
A Téka táborok sorában a népzenetábor az utolsó, amelyet szeptember első hetében szoktak megrendezni. Az idei korai iskolakezdés miatt viszont már augusztus végén kivonultak Feketelakra a résztvevő muzsikus gyerekek, fiatalok.

A népzenetáborban elsősorban a Téka Népzeneiskolában tanuló diákok vesznek részt, akik már játszanak valamilyen népi hangszeren, hiszen a gyakorláson túl a közös zenélés megélése is a cél. Idén több mint 40 zenész és népdalénekes palánta vett részt. Utóbbiak az egyéni népdaloktatásra járó diákok, Szabó Boglárka tanítványai. A hegedűsöket Szabó Bence és Miklósi Hunor, a brácsásokat és bőgősöket Szakács Kristóf tanította, besegített nekik az Ördöngös Zenekar többi tagja, Szabó Szilárd és Filep Balázs, valamint Zsoldos Erik. Az élményszerű zenélést segítette, hogy idén a széki adatközlő zenekart, Pali Marcit és zenekarát is meghívták egyik estére. A táncházakban feketelakiak is részt vettek.   

A NKA Halmos Béla Programja által támogatott tábor résztvevői a nap nagy részében zenéltek, énekeltek. A népdalosok a mezőség falvainak népdalkincséből válogattak, míg a zenészek Küküllő-menti, szászcsávási és nagysajói dallamokkal ismerkedtek. Emellett naponta közös népdaloktatáson is részt vettek.  

A sok finomságot a Téka szakácsnői főzték számukra, a tábort Egri Hajnal és Molnár Erika koordinálta.  

Az esti programokon igazán csapattá kovácsolódtak a gyerekek. A közös zenélésen kívül filmet nézek a szászcsávási zenekarról, táncházban ropták, sokat nevettek és énekeltek. A hangulat végig „verőfényes” volt, az esős idő ellenére.