Közel százmillió eurós tartalékkal rendelkezik Kolozsvár

Emil Boc megvásárolná a volt New York szállodát

bálterem
Mára igencsak megfakult a bálterem egykori csillogása (Fotó: Rohonyi D. Iván)
A kincses város elöljárója bejelentette: a múlt évet körülbelül 480 millió lejes, azaz 96,4 millió eurós költségvetési többlettel zárta a polgármesteri hivatal, ezért van pénz például a volt New York (Continental) szálloda készpénzzel történő megvásárlására. A városvezető mindkét kijelentése meglepte a közvéleményt, eddig ugyanis Kolozsvár nem rendelkezett ekkora összeggel, másrészt pedig korábban Boc nem mutatkozott hajlandónak az óváros ikonikus épületének akvizíciójára. Hozzátette: a jelenleg amolyan működőtőke-alapként használható pénz a befektetési és fejlesztési büdzséből maradt meg, a városnak ugyanis jelentős európai alapokat sikerült lehívnia. A tartalékkal és Boc szándékával kapcsolatosan Rácz Béla Gergely, a kolozsvári városi tanács pénzügyi bizottságának tagja elmondta: az egykori szálloda piaci ára a város számára a megfizethető kategóriába tartozik.

Van pénze a kincses városnak, s elöljárója máris kitalálta, mire lehetne költeni: néhány nappal ezelőtt Emil Boc kijelentette, hogy a 2023-as évben lehívott európai pénzeknek köszönhetően a város költségvetésének a befektetési és fejlesztési büdzséje közel százmillió eurós többlettel rendelkezik. A városvezető közölte: a pontos összeg 480 millió lej, azaz 96,4 millió euró. Elmondása szerint arra gondolt, hogy az összegből meg lehetne vásárolni a volt New York (jelenleg Continental) szállodát. 

– Ha lehetőségünk van megvenni a Continental szállodát, akkor azonnal le kell tennünk a pénzt. Nekünk is kell egy stratégiai tartalék, arra az esetre, ha váratlan fordulat következik be, vagy olyan befektetés, amit a városi tanácsban vállaltunk. Ami a hotel esetleges megvásárlását illeti, elmondhatom, hogy nem kevés pénzről van szó – jelentette ki Emil Boc.

Hangsúlyozta: jelen pillanatban Kolozsvár jelentős mértékű költségvetési tartalékkal rendelkezik. Elmagyarázta miként valósulhatott ez meg. A városházának kell megelőlegeznie a pénzt a különböző infrastrukturális projektek megvalósításához, amit majd a partnerektől a későbbiekben visszakap. 

– Ha nincs meg a munkálatokhoz szükséges pénz, akkor fel kellene bontani a vállalatokkal a szerződéseket, meg kellene várni a további elszámolásokat, hogy más projektekkel tudjunk haladni. Ez az úgynevezett forgótőke viszont lehetőséget biztosít számunkra a projektek folyamatosságára, pénzügyi biztonságot ad, hogy ne legyenek nehézségeink – mondta Emil Boc polgármester.

Kié a volt New York szálloda? 

A szállodát 2013-ban a Napoca­min Kft.-n keresztül Ioan Bene vásárolta meg, a műemlék épület felújításának és átalakításának beruházását a tulajdonos 7,5 millió euróra becsülte. A felújítási folyamat 2016-ban kezdődött, és a homlokzatok felújításán kívül a tető újjáépítését, valamint a konszolidációs és szigetelési munkálatait is magába foglalta. A munkát építészekből, mérnökökből és a műemlék épületek helyreállítására szakosodott munkásokból álló csapat végezte. A pazar belső tér megőrizte azokat az építészeti elemeket, amelyek annak idején híressé tették, de restaurálásra és felújításra szorul. Az épület jelenlegi állapotában 105 szállodai szobával, valamint étteremmel, kávézóval és konferenciateremmel rendelkezik, tetőtérbővítéssel pedig 150 szobára növelhető a kapacitás.

Korszerűsége, kényelme, kulturális élete egykor a város egyedülálló vendéglátóhelyévé tették (Archív felvétel)

Amint arról lapunk is több ízben beszámolt, 2019-ben a román igazságszolgáltatás elől Olaszországban bujkáló Ioan Bene üzletember közölte, hogy a Kolozsvár központjában található Continental hotel nem eladó, annak ellenére, hogy magyar cégek 25 millió eurós ajánlatot tettek. 

Rácz Béla Gergely: a New Yorkot meg kellene vásárolni

Rácz Béla Gergely RMDSZ-es városi tanácsos kérdésünkre elmondta: a költségvetési tartalék olyan pénzösszegeket jelent, amelyek az előző időszakban halmozódtak fel. Pontosabban el nem költött költségvetési forrásokról van szó, amelyek a már elkezdett vagy ezután kezdődő projektek finanszírozására használhatók. Ezeket a városi tanácsnak el kell fogadnia, a polgármester nem saját feje szerint dönt ezekről.

Leszögezte: az RMDSZ-frakció még nem döntött ebben a kérdésben, ugyanis a New York szálló megvásárlása még nem került a helyi döntéshozó testület napirendjére. – Egyébként személy szerint egyetértek azzal, hogy a szállót a városnak érdemes megvennie, és élnie kell az elővásárlási jogával, hiszen ez olyan épület a város szívében, amit mindenképpen valamilyen formában a köz szolgálatába kell állítani. Ráadásul számos olyan funkcióval rendelkezhet, ami érdekessé és látogathatóvá teszi. Bár a homlokzatot felújították, az épület állapota nagyon romos – fogalmazott az önkormányzati képviselő. 

– Korábban hiba volt lemondani róla, de ettől még meg tudja vásárolni a város. Idén Kolozsvár 721 millió eurós költségvetésből gazdálkodik, ehhez viszonyítva a volt New York szálloda piaci ára a város számára a megfizethető kategóriába tartozik – jelentette ki az RMDSZ-es városi tanácsos, aki hozzátette: az évek során a költségvetési tartalék folyamatosan növekedettA Pákei Lajos városi főépítész által tervezett, 1893–1894-ben épített New York szálló volt az első középület a városban, amely saját áramfejlesztő által biztosított villanyvilágítással rendelkezett, belső udvarának üvegteteje leleményes szerkezet segítségével nyitható-csukható volt. 1912-ben akkori bérlője, Fészl József központi fűtést, fürdőket, telefont, fedett és fűtött téli tekepályát alakított ki az épületben, éttermében a francia konyha akkoriban közkedvelt étkeit készíttette a vendégek számára. Korszerűsége, kényelme, vendéglőjének híre, a kávéházában pezsgő kulturális élet a város egyedülálló vendéglátóhelyévé tették. Híre-neve, pincéreinek előzékenysége még continentalos korszakában is megmaradt.