Kiss

Olivér

A különböző hazai természetvédelmi civil szervezetek, de a természetben űzött sportokat és hobbikat gyakorló magánszemélyek is élesen bírálják az új erdészeti törvény tervezetét, amely – vélik a WWF Románia és az Agent Green képviselői – szélesre tárja a kaput az illegális fakitermelés előtt, miközben súlyosan korlátozza a polgárokat abban, hogy erdőkben sétáljanak, kiránduljanak. A parlament asztalán lévő jogszabálytervezet szerint ugyanis utóbbiak csupán az erdő tulajdonosának a jóváhagyásával tehetnék be a lábukat az erdőbe, ami lényegesen korlátozza a túrázók, kerékpározók vagy akár a gombászok lehetőségeit. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerint viszont kiegyensúlyozott jogszabályról beszélhetünk, a kormány az érintettek bevonásával hagyta jóvá a tervezetet – amely kapcsán Tánczos Barna volt környezetvédelmi minisztert, az EKE Kolozsvár 1891 képviselőit és egy közismert gombászt kérdeztünk.
Közhír
Hatszintes, parkolóház funkcióval is ellátott ingatlant épít a Házsongárdi temető bejárata mellett, a Petőfi (Avram Iancu) utca 22-24. szám alatt a Református Egyház Nyugdíjintézete.
Közhír
Kedden a Bosch kolozsvári mérnöki központja új épülettel bővült. A részletekről Varga Erikát, a Bosch képviselőjét kérdeztük.
Smart
A fogászati betegségek fő oka a nevelés és a tájékoztatás hiánya – jelentette ki nemrég Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter a Romániai Fogorvosok Kamara által az egészséges száj világnapja alkalmából szervezett konferencián elmondta: Romániában korlátozott a fogászati szolgáltatásokhoz történő hozzáférés, mivel a fogorvosi szolgáltatások kifejezetten magántevékenységek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) szerződésben álló fogorvosoknak biztosított pénzalap pedig elégtelen. Rafila szerint havi 6000 lejt biztosít egy fogorvosnak a biztosító, ami ilyen típusú szolgáltatások esetében nagyon kis összeg. Elmondta azt is, a nevelés és a megfelelő tájékoztatás hiánya az egyik fő oka a fogszuvasodásnak, fogínybetegségeknek és az ezek nyomán kialakuló fogvesztésnek. A kérdéskörről egy közel ötven éves praxissal rendelkező, illetve saját rendelőt nemrég nyitott fiatal fogorvost kérdeztünk.
Közhír
A reptér szempontjából történelmi pillanatnak és presztízsértékűnek nevezte David Ciceo vezérigazgató a Swiss International Air Lines svájci légitársaság első repülőgépének csütörtöki landolását.
Közhír
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a jelenlegi tulajdonosok közreműködésével átfogó rehabilitációs munkálatok zajlanak a kincses város egyik emblematikus, Unió (Memorandumului) utcai épületén, ahol hajdanán a Leányvár, majd Bécsi lányok néven vendéglő és szórakozóhely működött. A munkálatok miatt lezárták a Kötő (Ion Raţiu) utcát. Oláh Emese alpolgármester a Szabadsággal közölte: 5,2 millió lejes befektetést eszközölnek.
Közhír
Sivár látvány fogadja az arra járókat...
Közhír
A munkások az utolsó simításokat végzik a kolozsvári Melody épületén. Az épületet 2020-ban vásárolta meg a Sapientia Alapítvány a néptánc-szak számára, az elképzelések szerint itt fog működni az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári fiókja is. Nemrég a vakolat alól előbukkant a Melody elődjének, a Központi Szállodának a neve az épület Kossuth Lajos/ 21. Decembrie 1989 utca felőli homlokzatán.
Közhír
Napok óta kalapácsolás és körfűrész zaja hallatszik a Sétatér különböző részein: a jó időjárást kihasználva a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal zöldövezetekkel foglalkozó osztályának munkatársai által megbízott asztalos cég munkatársai a vízelvezető csatornákon átívelő pallók faelemeinek a kicserélésén dolgoznak. A városháza illetékeseitől megtudtuk: a vállalat dolgozóinak körülbelül egy hónap áll rendelkezésükre a munka befejezésére. Közölték: egy palló járódeszkáinak és korlátjának a felújítása 5780 lejbe kerül.
Közhír
Számítástechnikai és távközlési cégek vezetői, helyi és európai politikusok és tisztségviselők, innovációs, mobilitási és a start-up vállalatokkal foglalkozó szakemberek részvételével zajlott csütörtökön a Cluj IT által szervezett Cluj Innovation Days elnevezésű szakmai értekezlet az egyik kolozsvári szálloda konferenciatermében. Az esemény díszvendége Adina Vălean szállításügyi EU-biztos volt, aki kiemelte az európai szinten zajló innovációs tendenciákat, illetve az Európai Bizottság (EB) által különböző innovációs és infrastrukturális projektekre elkülönített összegek mihamarabbi lehívására és elköltésére hívta fel a döntéshozók figyelmét. A konferencián Emil Boc a közös európai védelmi politikáról és az ukrajnai háborúról is beszélt, de szólt a különböző európai politikák helyi szintű alkalmazásának szükségességéről is. Kolozsvár polgármestere arról is beszélt, hogyan spórolhatunk meg minél több villanyáramot…
Smart
Rendhagyó módon és stílusosan, a Kertész Levente túravezető és a Bozsoki Csaba jóvoltából (természetesen vörös) forralt borral ünnepelte szombaton délután a 2113 méter magas Vörös-csúcs (Vârful Roşu) „meghódítását” az EKE – Kolozsvár 1891 csapata. A 24 résztvevő Kolozsvárról az 1100 méter magasan található Újradna Üdülőtelepig kisbusszal tette meg az utat, a gyalogtúra innen indult. A valamivel több mint 1000 méteres szintkülönbséget többnyire ködben tette meg a csapat, ám a csúcson felszakadozott a felhőzet és néhány percig előtűnt a Lála-csúcs/Kis Ünőkő (Vârful Ineuţ) és az Ünőkő (Vârful Ineu). A közel 13 kilométeres távot kevesebb, mint 7 óra alatt tette meg a csapat – a forralt bor elfogyasztását beleértve…
Zoom
A minap a Kolozs Megyei Rehabilitációs Kórházban robotasszisztált gyógytornára használt orvosi eszközöket adtak át.
Közhír