Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester: növelik az életszínvonalat a megvalósult és folyamatban levő beruházások

Több utca felújítása folytatódik idén is Nagyenyeden
A Maros-parti kisváros számára jó hír az, hogy már február elején a helyi tanács, ugyan több órás, élénk vitákat követően, de végül megszavazta a költségvetést, amely megközelíti a 182 millió lejt. Mivel a pályázatok egy részét idén be kell fejezni, a fejlesztések élveznek prioritást, és kevesebb pénz jut a karbantartásokra.

Lőrincz Helga RMDSZ-es alpolgármester úgy véli, a fejlesztéseken alapuló költségvetés a biztos fejlesztés útja Nagyenyeden. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei költségvetés több mint a duplája a 2017-es költségvetésnek, amely még a mandátuma elején volt. 

– Ez annak köszönhető, hogy nagyon sok pályázatot nyertünk meg, és az ily módon behozott összegek 2022-ben csúcsosodtak. Azóta fokozatosan befejezzük ezeket a pályázatokat, közben újakat is nyerünk meg, és akkor ez az összeg már szinte 200 millió lejt körül fog forogni – részletezte az alpolgármester.

Azt is megkérdeztük az alpolgármestertől, hogy miként tagolódik az éves költségvetés.

– Ha megnézzük az általános költségvetés felépítését, akkor azt fogjuk látni, hogy az összeg, amit a magánszemélyek illetve a cégek fizetnek be a városnak egy évre, az 46 millió 900 ezer lej körül van. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki befizeti mindenféle adóját és járulékát, akkor közel 47 millió leje lehetne a városnak. Persze, ez rendszerint nem történik meg, ehhez képest a költségvetés körülbelül négyszer ekkora. Világos tehát, hogy jó sok pénzt tudunk máshonnan behozni: több mint 33 millió lejt központi költségvetési pályázatokból nyertünk, illetve az idén több mint 19 millió lejt sikerült szerezni uniós pályázatokból. A főként külső forrásokből gazdálkodó költségvetésnek a teljes összetétele körülbelül úgy néz ki, hogy 80 millió lej a fejlesztési költség – ami óriási nagy dolog –,  mintegy 66 millió lej a személyi költség, 23 millió lejnél több a szolgáltatások és bevásárlások összege, a többit pedig a menet közben felmerülő apróbb, főként működési összegek teszik ki –  magyarázta Lőrincz Helga.

Az elöljárótól megtudtuk, hogy az elmúlt években exponenciálisan ívelt felfele a város büdzséje.

– Amennyiben megfigyeljük a fejlesztési költségeknek az evolúcióját az elmúlt négy évben, azt láthatjuk, hogy 2020-ban kevéssel több mint 8 millió lejes költségvetéssel indultunk el. Ehhez képest 2024-ben 79 millió lejnél több a fejlesztési költség, például csak a tavalyi véghezviteléhez képest 37 százalékkal nőtt ez az összeg. És mindezek a pénzforrások tulajdonképpen az életminőség javításához járulnak hozzá. A működési költségek tekintetében természetesen a legnagyobb összeget a személyzeti költségek teszik ki, több mint 66 millió lejt, ez mindenhol így van, hiszen alkalmazottak nélkül nem lehet dolgozni. A hivatalok szolgáltató intézmények, tehát jó részét a pénznek erre kell költeni, de jó kétharmad jut különböző más költségekre is, például szinte 24 millió lejt költünk más szolgáltatásokra, amelyek javításokat és egyéb, a város lakosságának szükséges műveleteket tesznek ki. Ha csak az önkormányzatnak a saját költségét nézzük, akkor azt látjuk, hogy a fejlesztési költség 70 millió lejnél több, illetve a személyzeti költség 26 millió 600 ezer lejt tesz ki – részletezte az alpolgármester.

Lőrincz Helgától azt is megtudtuk, hogy 2024-ben az önkormányzatnak európai uniós forrásból kilenc támogatott pályázata fut, ezeknek egy részét már az idén le fogják zárni. Ezek között említette az ökológikus közszállítási projektet, a Nagyenyedi Technológiai Líceum és egy kerületi óvoda felújítását. Ezenkívül ökológikus hulladékgyűjtő központot fognak létrehozni, bölcsődét építenek, az iskoláknak informatikai felszereléseket vásárolnak valamint a fiataloknak lakásokat építenek. 

Azt is megtudtuk, hogy 2023-ban négy uniós pályázatot sikerült lezárnia az önkormányzatnak, éspedig: az időseknek szánt központot, ahol szociális konyha és nappali idős foglalkoztatót alakítottak ki, továbbá egy parkosítási pályázatot, egy iskolai felszerelésekre szánt beruházást, és a közvilágítás korszerűsítéséről szóló projektet. 

Ezen kívül az önkormányzatnak sikerült más forrásokból is támogatásokat szerezni és terveket megvalósítani. Ilyen az új, egy műfüves futball- és kosárlabda pályából valamint öltözőből álló, éjszakai megvilágítással ellátott sportbázis, ahol már hivatalos mérkőzéseket is lehet tartani, és amelyet a napokban adtak át használatra. Továbbá, a tanügyminisztérium résztámogatásával egy modell óvodát sikerült építeni. Önköltségből, központi pénzekkel kiegészítve, felújítottak és a forgalom számára megnyitottak két forgalmas utcát és két hidat, de tucatnyi utca rehabilitációja folytatódik 2024-ben. A tervek között szerepel továbbá a vízhálózat és a szennyvízhálózat korszerűsítésének befejezése Enyedszentkirályon és Csombordon, Nagyenyeden pedig a vízhálózat korszerűsítése, a központi negyedekben található tömbházak egy részének a hőszigetelése, és várják a multikulturális központra és az úszoda megépítésére beadott pályázatok finanszírozását. 

Az elmondottakból kiderül: a nagyenyedi önkormányzatnak sikerült egy olyan költségvetést megszavaznia, amely összhangban van a városvezetés célkitűzéseivel. 

– Mindezek a beruházások azért fontosak, mert az életminőség javítását eredményezik Nagyenyeden és a hozzátartozó falvakban – hangsúlyozta végkövetkeztetésként Lőrincz Helga alpolgármester.