Emil Boc ismertette Kolozsvár költségvetés-tervezetét

Kulturális és sportutalványokat adnának az iskolásoknak

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kedden bemutatta a város idei, január 12-én közvitára bocsátott költségvetés-tervezetét. A polgármester hangsúlyozta: a város költségvetése a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ-koalíció politikai elképzelését tükrözi. A cél az, hogy elősegítse a város környezetbarát és digitális fejlődését, de a hátrányos helyzetű személyek támogatásáról sem feledkezik meg. Az egyik jelentős újdonság, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kulturális és sportutalványokat biztosítana az iskolásoknak a 2024–2025-ös tanévtől. Az ehhez szükséges közel hatmillió lejes tétel szerepel a város idei költségvetés-tervezetében. A költségvetés kapcsán szerdán, azaz ma 17 órakor rendeznek közvitát a polgármesteri hivatal üvegtermében, de az eseményen online is részt lehet venni. A városi tanács vélhetőleg a február tizenkettedikére tervezett tanácsülésen fogadja majd el a város költségvetését.

Sajtótájékoztatón ismertette Emil Boc polgármester Kolozsvár megyei jogú város idei költségvetés-tervezetét. A dokumentumot ezt megelőzően, már január 12-én közzétették az önkormányzat honlapján. Szerdán, azaz ma pedig a polgármesteri hivatal üvegtermében szerveznek közvitát a tervezetről. A város idei költségvetését a februári tanácsülésen szándékozik elfogadtatni a városi tanáccsal az önkormányzat. 

– A 2024-es évre vonatkozó költségvetés a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ-koalíció politikai elképzelését tükrözi. Elsődleges fontossággal bírnak a befektetések, a város környezetbaráttá és digitálissá tétele. Alkalmazzuk továbbá a „senkit nem hagyunk ki, senkit nem felejtünk el” elvet is, amelynek a hátrányos helyzetű családok látják hasznát. Célunk az, hogy megőrizzük a város vonzerejét, az életminőség szintjét, amely hivatkozási pontot jelent mind országos, mind európai viszonylatban – kezdte a város idei költségvetés-tervezetének bemutatását Emil Boc.

Megtudtuk: az idei költségvetés 721 millió euró, azaz 3,5 milliárd lej, ebből fejlesztésre alig több mint 2 milliárd lejt, azaz 406 millió eurót, a működésre viszont csak 1,5 milliárd lejt, azaz 314,5 millió eurót költenének. A tavalyi költségvetéshez képest az idei keret 25%-kal nagyobb, ez főleg az előző évben előkészített projektek megvalósítási szakaszba való lépésével járó költségeknek tudható be. A fejlesztésre szánt összeg 43 százalékkal több a tavalyinál. 

Idén 24 projekt megvalósítása kezdődik el, amelyek összértéke 1,2 milliárd lej, azaz 240 millió euró. Ezek közé tartozik a körgyűrű, a metró, a regionális sürgősségi kórház építése, Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával való összekötése, a Borháncs lakónegyedbe tervezett oktatási intézmények építése. Csak ez utóbbira 212 millió lejt, azaz 42,5 millió eurót tervez költeni az önkormányzat. A Bácsi/Baciului útra tervezett új öregotthon építésére 7,1 millió lejt, azaz 1,4 millió eurót költenek. A létesítmény megépítésére vonatkozó versenytárgyalás lezárult, kezdődhet az építkezés. A polgármesteri hivatal idén 18 elektromos autóbuszt szándékozik vásárolni, illetve 16 tömbházat szigetelni. Idén fejeződik be a reptéri park & ride megépítése is, valamint a Giuseppe Verdi, az Aszú-patak/Valea Seacă és a Kajántói/Valea Chintăului utca, illetve további tíz utca infra­struktúrájának fejlesztése. Tizenegy biztonságos biciklitárolóba 550 biciklit lehet majd elhelyezni, parkolni, és további kilencvenkilenc utcában vezetik be az úgynevezett okosvilágítást. Emellett díszkivilágítást kap a Kálvária templom és környéke. 

Az idei új – szám szerint 13 – projekt a Bocskai/Avram Iancu tér felújítására, a Kálvária templom környékén található átjáró felújítására, a 19. században lebontott, a Malom/G. Bariţiu és a Fellegvári/Drăgălina utcát a Kis-Szamos felett összekötő Németek pallója újbóli megépítésére stb. vonatkozik. Az önkormányzat feltett szándéka idénre, hogy lehetővé tegye az anyakönyvi iratok – például a születési és a házassági anyakönyvi kivonatok – elektronikusan történő kibocsátását. De a Karolina/Muzeului téren álló obeliszk felújítását is tervezik. 

A többéves kifutási idejű projektek száma 61. A polgármester ezek közül a metropoliszövezetben közlekedő helyiérdekű vasutat, a Cukorgyár/Fabricii de zahăr utcai új híd megépítését és a Donát/Grigorescu negyedbe tervezett akvaparkot említette. Ez utóbbi esetében éppen a környezetvédelmi engedély megszerzése zajlik. 

Az elöljáró elmondta: folytatják a hátrányos helyzetűek fogászati kezelésének fedezését, az élelmiszer-utalványok, tanszerek kiosztását, a szociális lakások vásárlását, illetve a lakbértámogatás odaítélését stb. Újdonság, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kulturális és sportutalványokat biztosít az iskolásoknak a 2024/2025-ös tanévtől kezdődően. Erre a célra közel hatmillió lejt szán a polgármesteri hivatal. Míg az oktatási törvény értelmében a szaktárca 250 lejes kulturális utalványt biztosít a tizenkettedikeseknek, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a kilencedikeseknek nyújt 300 lej értékű kulturális utalványt. Az utalványt színház- és opera-előadások, szimfonikus koncertek jegyek, múzeumi belépők megvásárlásra, továbbá könyvvásárlására és kulturális célú kirándulások költségeinek fedezésére fordíthatják. A projekt lebonyolítását az iskolák intézik. Különbség még az is, hogy míg az oktatási törvény három évig szavatolja a kulturális utalványokat, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal több tanéven át kívánja ezeket az utalványokat biztosítani. Szintén a 2024/2025-ös tanévben a harmadik osztályosok ötszáz lejes utalványban részesülnek, amelyet a sportklubokba való beiratkozásra, sporttal kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatnak az érintettek.