Az erdélyi magyarság 18 kulturális intézménye részesül román kormánytámogatásban

Az erdélyi magyarság 18 előadóművészeti intézménye részesül abból a 218 millió lejes (16,8 milliárd forint) keretösszegű támogatásból, amelynek szétosztásáról a fejlesztési minisztérium előterjesztése nyomán csütörtökön döntött a bukaresti kormány - tudatta ma az RMDSZ.

Az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák működésének támogatására a helyi jövedelemadókból származó bevételek két százalékát különítették el: ezt a finanszírozási mechanizmust az RMDSZ dolgozta ki és léptette életbe, amíg kormányon volt - mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt fejlesztési és közigazgatási miniszter.

A támogatásban országszerte 45 település 68 kulturális intézménye részesül, közöttük 18 erdélyi magyar intézmény is. A finanszírozás bevezetése óta csaknem 1,3 milliárd lejt osztottak már ki. 

Cseke Attila hozzátette: a parlament által szerdán este elfogadott 2024. évi országos költségvetés-tervezet újabb összegeket irányoz elő azoknak az előadóművészeti intézményeknek, amelyek nem kapnak minisztériumi, kormányzati támogatást.

„Parlamenti eszközökkel is azokat a közösségi erőfeszítéseket támogatjuk, amelyeknek felkarolását, támogatását akkor vállaltuk, amikor az RMDSZ kormányon volt” - idézte Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.