Kafka-premier a Román Színházban

Kafka-premier a Román Színházban
Franz Kafka A per című regényéből készült színdarabot mutatnak be szombaton este a kolozsvári Román Színházban. Mihaela Panainte, az előadás rendezője a tegnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: több mint három éve fogott neki a produkció előkészítéséhez, amely Kafka munkásságának egyik legfontosabb darabjára épül.

Helmut Stürmer, az előadás díszlettervezője kifejtette, ezúttal is remekül tudott együtt dolgozni Mihaela Panainte rendezővel, hiszen ő is arra törekszik, hogy a színház a kortárs művészeti ágazatokkal együtt létezzen. Stürmer szerint egyre gyakrabban tapasztalható ez a tendencia a kortárs színházban, amelynek célja, hogy kérdéseket ébresszen a nézőkben. 

Erre a célra Kafka műve kiváló, jegyezte meg a díszlettervező, hisz számos kérdést vet fel műveiben. Helmut Stürmer továbbá hangsúlyozta: Kafka 100 évvel ezelőtt írt regénye nagyon modern és aktuális, amely a jelent mutatja be, nem pedig az egy évszázada történt eseményeket.

Mihaela Panainte elmondta, A per olyan, mint egy álom, rémálom, így a díszlet is ezt az álomszerűséget vetíti ki. A rendező szerint Stürmer nem egy díszletet álmodott meg, hanem egy installációt, amely megkövetel egyfajta színészi játékot is. A rendező bevallása szerint a színészek segítségével ismerte meg, fedezte fel a díszletet.

Panainte úgy véli, a regény első mondata összefoglalja az alkotás lényegét, amely az ő meglátása szerint a tragédia műfajához tartozik. Ez alapján alkotta meg a „kollektív” főszereplőt, Josef K-t. A rendező szerint A per egyfajta tudatossági folyamat az álom dimenziójában, amelyben az összes szereplőt K reflexióiként látjuk, így a főszereplő folyamatosan saját magával találkozik.

Az álombeli jelenetek között, akárcsak a regény fejezetei között nincsenek összefüggések, nem lehet logikusan kapcsolni egymásba a különböző jeleneteket, a regény minden témáját érinti majd a produkció is.

Az előadás több színésze is részt vett a sajtótájékoztatón, köztük Ionuţ Caras, aki a főszereplőt alakítja. A színészek közül többen kiemelték, nagy kihívás játszani ebben az előadásban, megbirkózni, szembesülni Kafka művével nem egyszerű, sőt többen idegenkednek is az író munkásságától. Főként az előadást jellemző költői nyelvezet hangsúlyozták, mint megjegyezték, rég nem vettek részt ilyen jellegű produkcióban.

A bemutatóra április 29-én, szombaton este 7 órától kerül sor a kolozsvári Román Színházban.