Évadot zárt a Kolozsvári Román Színház

Évadot zárt a Kolozsvári Román Színház
Tíz nagytermi- és egy stúdió-előadás bemutatójával zárta 2021/2022-es évadát a Kolozsvári Román Színház – derül ki az intézmény Facebook-oldalán közzétett összegzésből, amelyben kiemelik: a társulat inspiráló előadásokkal és találkozásokkal teli, izgalmas következő szezont tervez.

Mint írják, az elmúlt évadra jelentős mértékben nyomta rá bélyegét a járványhelyzet, valamint az abból adódó szabályok és korlátozások, de márciustól újra átélhették a telt ház örömét. „Az évad végén hálásak vagyunk a színpadi munka folytatásának lehetőségéért, a közönséggel való újbóli találkozásért, a színjátszás és a színházi alkotás intenzív időszakáért” – fogalmaznak.

A társulat tavaly szeptemberben mutatta be A. P. Csehov Három nővér című darabját Răzvan Mureșan rendezésében, októberben volt a premierje Dragoș Pop Gina Lollobrigida sau cum mi-am petrecut pandemia című stand-up comedy előadásának, majd decemberben két premierelőadással is várta közönségét a színház: bemutatták a Crimă cu pistol și bile című produkciót Emanuel Petran rendezésében, a Nu mai ține linia ocupată című előadást pedig Adina Lazăr állította színpadra.

A 2022-es év első premierje I. L. Caragiale Viharos éjszakája volt Dragoș Pop rendezésében, ezt követően pedig áprilisban Alexander Galin Audiția című darabját vitte színre Ionuț Caras. Júniusban további két bemutatóval készült a társulat: a közönség a Tudor Lucanu által rendezett Maidan Inferno című felolvasószínházi előadást, valamint Ada Milea Az elveszett levél – koncert című, I. L. Caragiale nyomán készült koncertelőadását láthatta.

Júliusban a Romániai művészek az ukrán művészekért elnevezésű kezdeményezés részeként Natalia Vorojbit, Tetiana Kitenko és Natalia Blok szövegeiből rendezte meg Ionuț Caras a Színház háborús időkben (Teatru în vreme de război) című felolvasószínházi előadást, majd évadzáróként Rainer Werner Fassbinder Petra von Kant keserű könnyei című darabját állította színpadra Eugen Jebeleanu.

A bemutatók mellett az intézmény kiemeli: a Molière-emlékév különleges eseményeként a híres francia drámaíró Don Juan című darabját idén márciusban Roberto Bacci rendezésében felújítva láthatta a kolozsvári közönség. A nagyszínpadi előadások mellett az Euphorion stúdióteremben tavaly októberben Ingvar Ambjørnsen Elling című regényéből készült előadást mutatott be a társulat, a szöveget színpadra alkalmazta Axel Hellstenius, a produkciót rendezte Sorin Misirianțu.

Az összegzésben kiemelik, nagy sikere volt idén a 12. alkalommal megrendezett színházi nyílt napnak (Ziua porților deschise): összesen 4000-en voltak kíváncsiak a programban szereplő előadásokra, műhelyfoglalkozásokra, vetítésekre, valamint a kulisszatitkokra fényt derítő vezetett sétákra a színház épületében. A március 27-i színházi világnapot a társulat idén szabadtéri színháztörténeti kiállítással, az intézmény történetében először hallássérülteknek is tolmácsolt előadással – a Ionuț Caras által rendezett Kártyásokkal –, valamint online videóplatform elindításával ünnepelte.

Mint írják, a 2021/2022-es évadban a társulat néhány előadása az ország más színpadaira is eljutott: a Chiritza karanténban (Chiritza în carantină) című produkciójukkal részt vettek a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon, a Chiritza-koncerttel (Chiritza în concert) szerepeltek a Târgu Jiu-i Elvira Godeanu Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Nu mai ține linia ocupată című előadásuk pedig a nagybányai Atelier Nemzetközi Előadóművészeti Fesztiválra kapott meghívást. Az új évadban turnéra indul a Chiritza-koncert (Chiritza în concert), Ada Milea koncert-előadása: augusztusban a konstancai nyári előadóművészeti fesztiválon (Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului) látható, majd szeptemberben a kisinyovi Nemzeti Színházak Találkozóján játssza a kolozsvári társulat – írják.

„Izgalmas, inspiráló előadásokkal és találkozásokkal teli 2022/2023-as szezonról álmodunk” – olvasható a színház bejegyzésében, amelyben azt is kiemelik, a bemutatók címét egyelőre még titokban tartják, de két régebbi produkciójukat már biztosan láthatja az új évadban is a közönség: az Ördögök. Sztavrogin gyónása című előadást, amelyet Dosztojevszkij regénye alapján Tudor Lucanu rendezett, valamint William Shakespeare A vihar című darabját Tompa Gábor rendezésében.

A 2022/2023-as évaddal kapcsolatos újdonságokért érdemes követni a Kolozsvári Román Színház weboldalát és Facebook-oldalát.