Péntektől Barbie a romániai mozivásznakat is rózsaszínre változtatja

Péntektől Barbie a romániai mozivásznakat is rózsaszínre változtatja
Az év legjobban várt filmjei között kétségkívül élen jár a Christopher Nolan által rendezett Oppenheimer és Greta Gerwig Barbie-ja, ráadásul a két alkotás ugyanazon a napon kerül mozikba: július 21-én. Az Oppenheimerről már írtunk korábban, most lássuk, mire számíthat az, aki rózsaszín szemüvegen keresztül (is) mozizna a napokban.

A Lady Bird és a Kisasszonyok rendezőjének új filmjében a főszerepet Margot Robbie játssza, Barbie partnerét, Kent pedig Ryan Gosling alakítja. Az alkotásban – amely a világhírű játékbaba kalandjait követi nyomon, és amelynek forgatókönyvét Greta Gerwig és Noah Baumbach közösen jegyzi – kisebb-nagyobb szerepekben feltűnik mások mellett Emma Mackey, Will Ferrell, Michael Cera, Kate McKinnon, Dua Lipa, Helen Mirren és John Cena is.

A hivatalos magyar nyelvű filmleírás a következő: „Van ám olyan világ, ahol minden csodálatos! Mindig süt a nap, lenn a parton mindig lágyan hullámzik a tenger, a szörfdeszkákon, a nyugágyakban és a bulizósabb helyeken pedig sokféle, de mindig gyönyörű strandoló gyűlik össze: Barbie (Margot Robbie) és Ken (Ryan Gosling), valamint a többi Barbie és Ken. Ám még a legtökéletesebb, legrózsaszínebb, legszerelmesebb helyen is történhetnek bajok. Szerencsére Barbie nemcsak szép, hanem talpraesett is – ha kell, még a valóságos világba is elmegy, hogy megvédje a maga különleges országát. És persze sosincs egyedül: lehet, hogy Ken nem olyan éles eszű, illetve nem annyira vagány, mint ő, de van egy nagyon fontos tulajdonsága: mindig kiáll az ő Barbie-jáért, és sosem hagyja cserben.” A Magyar Filmadatbázis (mafab.hu) azt is kiemeli, hogy a rendezőként és forgatókönyvíróként már háromszor is Oscarra jelölt Greta Gerwig, valamint két sztárja, a Barbie-szépségű Margot Robbie és a Kenként is kiváló Ryan Gosling játékosan, szellemesen, ötletesen és nagyon sok kedves humorral oldotta meg a szinte lehetetlennek látszó feladatot: élőszereplős Barbie-filmet készített.

Jelenet a filmből. Fotó forrása: mafab.hu

A Barbie július 21-i romániai bemutatóját megelőzően a kolozsvári Győzelem moziban premier előtt láthatja a közönség az alkotást július 19-én, szerda este 8 órától. A legjelentősebb filmes portálokon már megjelentek az ajánlások arra vonatkozóan, hogyan fest a tökéletes július 21-e két ilyen jelentős premierrel. Egyes vélemények szerint a maratont a Barbie-val érdemes kezdeni, majd szusszanás és popcorn-feltöltés után jöhet az Oppenheimer, mások szerint viszont éppen fordítva ajánlott. Az igazán elvetemült kolozsvári mozirajongók választhatnak az opciók közül: július 22-én ugyanis a Győzelem mozi Barbie–Oppenheimer, július 23-án pedig Oppenheimer–Barbie sorrendben vetíti egymás után a két filmet. A Barbie egyébként a kolozsvári Művész moziban is megtekinthető premier előtt – július 20-án –, majd rendszeresen műsorra tűzik a következő napokban, hetekben.

„Gerwig szemmel látható élvezettel merült el a Barbie-panoptikum részlet gazdag kidolgozásában, a rikító színű kiegészítők, a terepasztal-város, a színészek érzelemmentesre feszített arca tiszta esszenciáját adják a rágógumi-illatú plasztikvilágnak. (…) Ahogy a baba maga, a Barbie nagyszabású, az utolsó hajszálig precízen koreografált hollywoodi produkciónak tűnik, de Gerwig már az előzetesben felvillantja a várható huncutságok egy részét” – írta korábban a Barbie-ról a Magyar.film.hu portál.

Borítókép: Ken (Ryan Gosling), Barbie (Margot Robbie) és a sárga görkorcsolya. Fotó forrása: port.hu