„Keserű és robbanékony komédia” bemutatójára hívja a közönséget a román színház

„Keserű és robbanékony komédia” bemutatójára hívja a közönséget a román színház
Premierre készül a Kolozsvári Román Színház: vasárnap, április 17-én este héttől mutatják be Alexander Galin Audiția (Hallgatóság) című darabját Ionuț Caras rendezésében. A szöveget Liudmila Szekely Anton fordította románra – olvasható az intézmény közleményében.

Mint írják, Alexander Galin az egyik legjelentősebb kortárs orosz drámaíró, forgatókönyvíró, film- és színházi rendező. A vasárnap bemutatásra kerülő 1998-as „keserű és robbanékony komédia” története a szerző személyes élményein alapul azokból az évekből, amikor a kurszki bábszínházban dolgozott.    

„Megpróbáltam megérteni, hogyan működött akkor, az 1990-es években az orosz társadalom és mi a kapcsolat a mostani tragédiával. Ez a darab a közelmúlt történelmének íve. Az előadásban kibontakozó események azt érzékeltetik, milyen hatással volt a hétköznapi emberek életére a hatalomváltás és annak az embernek a beiktatása, aki a hanyatló társadalom »megmentője« kellett volna legyen. Hogy hová jutott, azt most mindannyian láthatjuk” – idézi a közlemény Ionuț Caras rendezőt.

Mint írják, Alexander Galin készségesen válaszolt a színház művészeti csapatának rendezés közben felmerült kérdéseire a színpadszerkezet, valamint a szerző totalitarizmust érintő álláspontja kapcsán. A www.teatrulnationalcluj.ro weboldalon elolvasható a szerzővel készült teljes interjú, az intézmény pedig őt idézve abban a reményben hívja előadásra az érdeklődőket, hogy „a színház segít visszaadni a háborúban feláldozott emberséget”.

Rendező Ionuț Caras, díszlettervező Gábor Zsófia, grafikai tervezés Cristian Luchian. Fellépnek: Sânziana Tarța, Irina Wintze, Diana Buluga, Diana Ioana Licu, Adriana Băilescu, Angelica Nicoară, Radu Dogaru, Salomeea Rusu, Matei Rotaru, Miron Maxim és Radu Lărgeanu.

Az előadás a bemutatót követően április 19-én, kedd este héttől is megtekinthető a színház nagytermében. 

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: Nicu Cherciu)