Pörgettyű anyanyelvi vetélkedőt szerveztek a Kemény-líceumban

Pörgettyű anyanyelvi vetélkedőt szerveztek a Kemény-líceumban
Az anyanyelvápolás sehol nem könnyű feladat, de a szórványiskolákban megnő a szerepe és a súlya is. Az irodalmi magyar nyelv használatára rányomja a bélyegét a másnyelvű, tájnyelvi környezet, de játékok által közelebb kerül a gyerekeinkhez. A szamosújvári Téka Alapítvány 30 éve a mezőségi szórványmagyarságért végzett munkájában az anyanyelvi tevékenységek mindig fő szerepet kaptak. A Pörgettyű kreatív anyanyelvi vetélkedő az egyik legrégebbi rendezvénye.

Az elemi tagozatosok versenyét idén október 20-án szervezték. Hét csoport vetélkedett, a házigazdák, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai és a Bálványosváraljáról, Bethlenből, Désről, Radnótról, Székről érkező csapatok.

A jégtörő játékok után a bemutatkozás következett. Az idei témánk az állatok világnapja volt, ezért arra kértük a versenyzőket, hogy állatseregként mutatkozzanak be. Hirtelen három farkasfalka népesítette be a líceum auláját, de voltak rókák, méhek, madarak, baglyok is. Mindannyian nagyon izgatottak voltak. Nagy lelkesedéseddel oldották meg a feladatlapcsomagot, amely különböző szintű feladatsorokat tartalmazott. Az egymásnak való segítségnyújtás kötelező volt.

Nagy sikert aratott a j-ly staféta, amelyben a feladat az volt, hogy a megfelelő j-vel vagy ly-vel jelölt házikóba ragasszák azt a szóalakot. Sikerült minden szó helyes jelölését megtalálniuk.

A nyelvtörőket ügyesen mondták, a találós kérdések se okoztak nehézséget számukra. A lerajzolt szólások, közmondások már keményebb diónak bizonyultak, de voltak nagyon ügyes csapatok is.

A legviccesebb feladat az ötrészes állat megalkotása volt. A csapattagoknak olyan állatot kellett kitalálniuk, amely hangot is hallatott meg mozgott is. Nagyon ötletesek voltak mindannyian!

A zsűri, amelyet Puskás Etelka nyugalmazott tanítónő, Szabó Annamária a Téka alelnöke és Székely Melinda helyi magyartanár alkotott, sokáig javított, számolt. Addig a gyerekek megismerkedtek az iskolával, egymással, illetve egy vicces állatos prezentációt is megtekinthettek.