Hétvégétől Opera Aperta a főtéren – Szabó Bálint is fellép

Hétvégétől Opera Aperta a főtéren – Szabó Bálint is fellép
Néhány év kihagyás után, augusztus 28–31. között hatodik alkalommal rendezi meg a kolozsvári Román Opera az Opera Aperta elnevezésű szabadtéri előadás-sorozatát.

Florin Estefan operaigazgató és Cristian Avram marketing-igazgató mai sajtótájékoztatójukon elmondták: büszkék Szabó Bálint operaénekesre, aki Kolozsvár két operaházában kezdte karrierjét, és most Zakariás szerepét énekli Verdi Nabucco című művében vasárnap, augusztus 29-én este fél 9-től a Főtéren megtartandó szabadtéri előadáson. Florin Estefan igazgató elmondta: ezekkel a főtéri eseményekkel vissza szeretnék csalogatni a közönséget az operába.

Három előadást tekinthetünk meg az idei rendezvénysorozaton a Főtéren. Augusztus 28-án, szombaton este fél 9-től  Ruxandra Donose operaénekes karrierjének harmincadik évfordulóját ünneplik meg másfélórás gála keretében. Augusztus 29-én, vasárnap, szintén este fél 9-től Verdi Nabuccóját tűzték műsorra. A művet teljes egészében adják elő, ám a szünetek nagyon rövidek lesznek. A címszerepben Ionut Pascut, míg Abigaille szerepében Nadeja Cerchezt hallgathatjuk meg. Augusztus 31-én, kedden este fél 9-től pedig a Zorba című balettet tekinthetik meg az érdeklődők, Lorca Massine amerikai koreográfus alkotását 2017-ben mutatták be Kolozsváron nagy sikerrel, idén a koreográfus által felfrissített változat látható.

Florin Estefan vezérigazgatótól és Cristian Avram marketing-igazgatótól megtudtuk továbbá: a hatodik Opera Aperta előadássorozat  produkcióira előzetesen nulla lej értékű jegyet kell váltani az operacluj.ro honlapon vagy az opera jegypénztáránál hétfőtől-péntekig 10-13 és 14-18 óra között. 

A törvényes előírásoknak megfelelően a főtéri előadásokon csakis beoltott személyek vehetnek részt, illetve azok, akik 72 óránál nem régebbi PCR-teszteredménnyel, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antitest-eredménnyel rendelkeznek. Továbbá azok is, akik orvosi igazolással bizonyítják hogy, 15–180 nappal ezelőtt már átestek a koronavírus-fertőzésen. A szervezők nem tartanak attól, hogy az eső „elmossa az előadást”, ugyanis ebben az időtartamban nem várható eső, legalábbis a meteorológiai előrejelzések szerint.

A sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy amennyiben a járványhelyzet nem súlyosbodik, az évad során a  nagytermi előadásokra nem szükséges sem oltási igazolás, sem teszteredmény, csak a maszkviselés és a távolságtartás kötelező. Az operaház nézőterén a helyek 70%-át lehet majd elfoglalni. 

(Borítókép: Jelenet a Nabucco című operából. Fotó forrása: Román Opera)