Anyegin – egy tragikus szerelem története a román opera színpadán

anyegin
Halhatatlan Csajkovszkij-remekmű a viszonzatlan szerelemről
Csajkovszkijnak a viszonzatlan szerelemről, megbánásról szóló halhatatlan remekművét, az Anyegint mutatják be február 16-án, pénteken este fél 7-kor a román operában.

Amikor Tatjána szerelmét elutasítják, a történet drámai fordulatot vesz, Anyegin (akit Florin Estefan bariton alakít) meggondolatlan tettekre ragadtatja el magát. Hosszú, bűntudattól és megbánástól teli távollét után a főhős később újra találkozik Tatjánával, akkor viszont rádöbben, hogy az egykor visszautasított szerelemnek már nincs esélye a beteljesülésre.

Jeles vendégek közreműködnek az előadásban: a zenekart Constantine Orbelian, a New York City Opera zeneigazgatója és karmestere vezeti. A négyszeres Grammy-díjra jelölt amerikai karmester és zongoraművész otthon van Oroszországban és Kelet-Európában: az Orosz Nemzeti Filharmonikusok Moszkvai Kamarazenekarának művészeti vezetője, majd a Kaunasi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere (Litvánia), illetve a jereváni (Örményország) Állami Akadémiai Operaszínház fő- és művészeti igazgatója volt. Világkörüli turnéinak köszönhetően amolyan „nemzetközi zenei nagykövetként” ő volt az első amerikai karmester, aki orosz zeneintézmény igazgatója lett, munkásságáért 2004-ben az Oroszország Érdemes Művésze címmel tüntették ki.

Tatjánát, a fiatal szerelmes lányt meghívott vendégként Lali Khabalova alakítja. A grúz szoprán a rangos Gnessin Zeneakadémia (Oroszország) végzettjeként számos nemzetközi verseny győztese. 2017-2019-ben olyan nagy mesterektől tanult az Olasz Nyári Akadémián, mint Robert Lombardo, Michael Paul és Mary Pinto. 2016 óta Hayk Grigoryan énektechnika tanárnál képezte magát. Khabalova 2023-ban debütált a szentpétervári operaszínpadon Puccini Pillangókisasszony című operájában.

Olgát, Tatjána energikus és vidám húgát a szintén vendég Marina Dobrescu alakítja. A Moldovai Köztársaságból származó szoprán a Călărași-i Zeneiskolában tanult zongorát és éneket. A kisinyovi Stefan Neaga Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Vladimir Vikilunál kórusvezetést és éneket tanult. Ebben az időszakban jelentős díjakat nyert országos és nemzetközi versenyeken. A főiskola sikeres elvégzése után 2012-ben felvételt nyert a moszkvai V. S. Popov Művészeti Akadémia előadóművészi karára, részt vett a New York-i Metropolitan Opera Lindemann Young Artist programjában.