Don Giovanni minden férfi – bemutató a román operában

Don Giovanni minden férfi – bemutató a román operában
Mozart csodálatos operáját, a Don Giovannit mutatja be a kolozsvári Román Opera május 5-én, pénteken és május 7-én, vasárnap dupla szereposztásban. A premiert megelőző sajtótájékoztatóra az opera színpadán került sor, 18. századi jelmezek és hatalmas lovasszobor „társaságában”. Florin Estefan operaigazgató elmondta: minden férfiban rejtőzik egy Don Giovanni. A kérdés csupán az, sikerül-e valamilyen módon gátat vetni a benne lévő rossznak. Az intézménynek ez lesz az idei naptári évben az első operapremierje. Az előadás rendezője Paolo Bosisio, a díszleteket és a jelmezeket pedig Domenico Franchi állította össze.

Minden bizonnyal rendkívülinek ígérkezik a kolozsvári Román Opera soron következő bemutatója. Május 5-én a tapasztaltabb művészek lépnek színre, míg a május 7-i előadásban nagyon fiatal előadókat hallgathatunk meg.

„Azért tartjuk a sajtótájékoztatót a színpadon, hogy minél közelebb hozzuk a sajtó képviselőihez az előadás hangulatát és a művészek munkáját” – kezdte a sajtótájékoztatót Florin Estefan bariton, a kolozsvári Román Opera igazgatója. Elmondta, néhány évvel ezelőtt a jászvásári operaházzal közösen vitték színre Kolozsváron a Don Giovannit. „A mostani bemutató azonban kizárólag a miénk. Intézményünkben először rendez Paolo Bosisio, de rendezett már Galacon és tartott mesterkurzust a kolozsvári zeneakadémián, együttműködött a bukaresti operával is.  Fontosnak tartom, hogy a fiatal énekesek Mozartot énekeljenek, mert jó iskola számukra. Ez az opera a szereplők közötti kapcsolatra épül. A május 5-i előadásban én éneklem a címszerepet, amely már húsz éve a repertoárom részét képezi. Ezt a szerepet már nagyon sokszor énekeltem” – fogalmazott.

Paolo Bosisio rendező az előadásban fellépő fiatal énekesek tehetségét méltatta, Domenico Franchi díszlet- és jelmeztervező pedig kifejtette: a gyakori színpadváltozások kihatottak a díszlet kiötlésének folyamatára és a végeredményére is, hiszen könnyen mozgatható elemekkel kellett dolgozni.

A világhírű Anita Hartig szoprán, aki Donna Elvira szerepét énekli május 5-én, elmondta: nagyon örül, hogy előadótársai egykor kollégái voltak a zeneakadémián, most pedig újra együtt énekelhetnek. Donna Anna szólamát a fiatal Aida Pascu szoprán szólaltatja meg május 7-én. A jelenleg Olaszországban tanuló fiatal énekes úgy fogalmazott: a szólam mind hangilag, mind lelkileg nagyon igénybe veszi, mivel rengeteg lelkiállapotot kell megélnie a színpadon. Cristian Hodrea bariton, aki Leporello szerepét énekli május 5-én, a szerepek bonyolultságára hívta fel a figyelmet. A fiatal David Pogana bariton, aki május 7-én énekli Don Giovannit, azt emelte ki: már énekelte ugyan ezt a szerepet, de a próbák során rengeteget tanult művésztársaitól.

Borítóképen a sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Nicu Cherciu