Hamarabb lesz Désnek terelőútja

Hamarabb lesz Désnek terelőútja
Kevesebb mint 2 kilométeres út biztosítaná az áthaladó forgalomnak, hogy elkerülje Dés belvárosát, ezzel együtt a helyi lakosságnak pedig bizonyos zavartalanságot, jobb életminőséget, továbbá felszámolja a Szamos-hídon való áthaladás miatt rendszeresen kialakuló forgalmi torlódásokat. A tervhez összefogott a városi és a megyei önkormányzat.

A Május 1 és Beszterce utcákat összekapcsolva születne meg a terelőút Désen, az ehhez szükséges partnerség határozattervezetéről vitáznak csütörtöki ülésükön Kolozs megye tanácsosai. Dés városának azért kell a megyei tanáccsal társulnia, mert vezető partnerként utóbbi az egyetlen illetékes az európai támogatások lehívásában, és így sürgősségi eljárással lehet elindítani a vissza nem térítendő támogatás lehívásához szükséges tervezési munkálatokat – részletezte Alin Tise, a megyei tanács elnöke.

A partnerségi egyezmény szerint a megyei tanács készíti el a tervet és nyújtja be a 2021–2027-es Regionális Operatív Programban, Dés városa a megvalósíthatósági tanulmány és a további műszaki-gazdasági dokumentáció elkészítéséről gondoskodik, és rendelkezésre bocsátja a beruházás elkezdéséhez szükséges telket. Az 1,690 kilométernyi terelőút megépítését nagyon fontos stratégiai tervnek minősítette az Északnyugati Regionális Fejlesztési Tanács.