Felújított református templom és iskola, új iskolabuszok Désen

Kovrig Annamária: nem akartunk úgy járni, mint Bánffyhunyadon

Felújított református templom és iskola, új iskolabuszok Désen
Ünnepelt vasárnap a Szamos-menti város: politikai, illetve közigazgatási és vallási vezetők jelenlétében ünnepélyes keretek között avatták fel a magyar állami támogatással felújított református templomot és a volt fiúgimnáziumot. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt Budapesten a város RMDSZ-es alpolgármestere átvett kettőt azok közül az iskolabuszok közül, amelyek segítik a gyerekek magyar iskolába járását Erdély szórványvidékein, így Désen is. Kovrig Annamáriától megtudtuk: az elmúlt hónapokban felújított ingatlanban hajdanán a református fiúgimnázium működött, az épület visszaszerzését követően az egyház továbbra is oktatási rendeltetést akart neki adni. Közölte: a magyar kormány több mint 1,46 millió euróval támogatta az épület felújítását, ahová tulajdonképpen a dési 1-es számú iskola magyar tagozata költözött át, az oktatási intézmény pedig szerződéses alapon működteti az új tanintézményt.

A Kolozs megyei település polgármesterével, Costan Morarral való jó együttműködés lehetővé tette, hogy a vasárnap ünnepélyes keretek között felavatott, magyar kormányzati pénzekből felújított régi református fiúgimnázium épületébe átköltözhessen a dési 1-es számú iskola magyar tagozata, s a tanintézménnyel kötött szerződésnek köszönhetően a létesítmény továbbra is román állami finanszírozásban részesüljön – derült ki Kovrig Annamária alpolgármesterrel folytatott telefonbeszélgetésünkből.

Az RMDSZ-es elöljáró tudatta: az 560 millió forintból, azaz 1,46 millió euróból felújított, a Petőfi Sándor utcában lévő református templom közvetlen közelében található ingatlanban körülbelül 50 magyar kisiskolás fog anyanyelvén tanulni.

Tizennyolc férőhelyes bentlakást is létrehoztak (Fotók: Kiss Gábor/MTI)

- Tíz-tízes létszámmal öt osztály fog a magyar állami támogatással felújított iskolában tanulni. Mi több, a pénzből 18 férőhelyes bentlakás is készült a 9-12. osztályos gyermekek számára. Két évvel ezelőtt bölcsődét és óvodát avattunk, ezt átvette a városháza. A volt református fiúgimnázium felújított épületébe tulajdonképpen átköltözött az 1-es számú oktatási intézmény magyar tagozata, a tanintézettel szerződést kötöttek a működtetést illetően. Nem akartunk úgy járni, mint Bánffyhunyadon – mondta lapunknak az alpolgármester.

Kovrig Annamária szerint a dési magyarság számára külön öröm, hogy néhány nappal ezelőtt Budapesten átvehették azokat az iskolabuszokat, amelyek segítik a gyerekek magyar iskolába járását Erdély szórványvidékein. Az egyik húsz, a másik pedig kilencszemélyes, és az új tanévtől a Dés környékén lakó diákok utaztatását szolgálja.  „Az erdélyi magyarok értéket jelentenek Románia számára”

A vasárnapi avató ünnepségen, amelyen felavatták a magyar állami támogatással felújított református templomot és elemi iskolát, Nagy János államtitkár kiemelte: a magyar kormány alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, amikor az erdélyi magyarokat támogatja, akik nem kockázatot, hanem értéket jelentenek Románia számára – közölte az MTI.

A magyar miniszterelnöki irodát vezető államtitkár a hálaadó istentiszteleten mondott köszöntőjében kifejezte meggyőződését, hogy a magyarság megmaradását szolgáló intézmények működése a többségi nemzetnek is hasznára válik.

A felújított ingatlanban körülbelül 50 magyar kisiskolás fog az anyanyelvén tanulni

A nyelv identitásmegtartó szerepére utalva az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta, amely nélkül az ember elvész a református egyház és a magyar nemzet számára is, de legalábbis elbizonytalanodik, "korunk betegségei könnyebben erőt vesznek rajta".

Illyés Gyulát idézve, aki a magyar kultúrát egy ötágú síphoz hasonlította, arra biztatta a désieket: most itt a lehetőség, hogy a síp egyik ágának hangja tovább erősödjék.

Köszönet Costan Morar polgármesternek

"A nemzet részeinek összhangja nélkül ugyanis nincs közös jövő, ennek magja pedig a magyar nyelv megtartása és mindennapi használata, melyből hitünk, kultúránk, valamint egyedi gondolkodásunk és világlátásunk is fakad" - mondta Nagy János.

Rámutatott: a 2011 húsvétján elfogadott alaptörvény szerint Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket. Ennek az alkotmányos kötelezettségnek eleget téve emelte a magyar kormány tízszeresére növelte a határon túlra irányuló támogatásokat 2010 után, ezért ötszörözte meg idén az oktatási-nevelés hozzájárulást és ezért támogatta a dési magyar óvodát és iskolát - sorolta az államtitkár.

Costan Morar polgármester nem gátolta az új magyar iskola létrejöttét

Nagy János románul is köszönetet mondott Costan Morar polgármesternek, amiért nem gátolta, hanem segítette az új magyar iskola létrejöttét, és minél több "együttműködésben és kölcsönös tiszteletben gondolkodó román közéleti embert" kívánt az erdélyi magyaroknak.

"Mi, magyarok és románok ugyanis egymásra vagyunk ítélve. És miképpen dagálykor a tenger valamennyi hajót megemeli, ez az iskolafejlesztés is egyszerre emeli meg a dési magyar közösség és a helyi román többség hajóját" - mondta az államtitkár.

Kató Béla: rendkívüli fejlesztések Désen

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten Kató Béla erdélyi református püspök kifejtette: a dési magyar közösség életében az utóbbi öt évben rendkívüli fejlesztések történtek, a közösség pedig azzal fejezheti ki háláját az óvodáért, a templom rendbetételéért és az új elemi iskoláért, ha ragaszkodik hitéhez és anyanyelvéhez, és gyermekkel tölti meg az osztálytermeket.

Kató Béla: templom és iskola

Szavai szerint az uniós támogatásból és a magyar kormány segítségével végzett templomfelújításnak is csak akkor van értelme, ha megmarad mellette az iskola, mert - miként az erdélyi szászok példája is mutatta - gyermekek nélkül a templomok is rommá válnak.

A hálaadó istentisztelet után Kató Béla püspök, Costan Morar polgármester, Kovrig Annamária alpolgármester, Nagy János államtitkár és Bányai Csaba esperes közös szalagátvágással adta át az új elemi iskolát.

A tavalyi népszámláláson a 31 500 lakosú Désen 2500-an vallották magukat magyarnak, 2300-an református vallásúnak mondták magukat.