Giorgia Meloni olasz kormányfővel is tárgyalt Marcel Ciolacu

Egyházi és állami méltóságokkal is tárgyalt szerdán, valamint csütörtökön Rómában Marcel Ciolacu kormányfő kétnapos olaszországi munkalátogatásán. Csütörtökön a miniszterelnököt hivatali kollégája, Giorgia Meloni fogadta a Villa Doria Pamphiliben, a román és az olasz kormány délutáni együttes ülésének helyszínén, számolt be az Agerpres hírügynökség.

Marcel Ciolacu és Giorgia Meloninégyszemközti megbeszélését a két küldöttség tárgyalásai, valamint a román és az olasz kormány együttes ülése követte ma.

A román kormányfőt kísérő delegációban Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes, Cătălin Predoiu belügyminiszter, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, Angel Tîlvăr védelmi miniszter, Luminiţa Odobescu külügyminiszter, valamint Radu Oprea gazdasági miniszter is részt vett.

Mindezt megelőzően, szerdán délután a diplomáciai kapcsolatok alakulásáról, a Szuverén Máltai Lovagrend (OSM) romániai humanitárius tevékenységéről, az ukrajnai és gázai konfliktusok által érintett lakosság helyzetéről, illetve a békés megoldásokról tárgyalt Marcel Ciolacu kormányfő és Riccardo Paterno di Montecupo, a Máltai Lovagrend nagykancellárja Rómában. Szerdán este Ciolacu római városházán találkozott az olaszországi román közösség képviselőivel is, miután Roberto Gualtieri polgármesterrel folytatott megbeszélést.

A kormány közleménye szerint a szerda délutáni találkozón Marcel Ciolacu felidézte nagyrabecsülését fejezte ki a folyamatos humanitárius munkáért is, amelyet a Máltai Lovagrend Romániában végez. Emlékeztetett arra, hogy a román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya a Máltai Szeretetszolgálatot partnerének tekinti, elismeréssel adózik a szervezetnek a vészhelyzetek, például az árvizek és havazások kezelésében szerzett szakértelméért. 

Az olaszországi román közösség képviselőivel való találkozóján Marcel Ciolacu hangsúlyozta: a politikusok feladata olyan megoldásokat találni, amelyek elősegítik, hogy a külföldön élő román állampolgárok hazatérjenek az országba.

Kiemelte, Olaszország Románia második legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unióban, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 20 milliárd eurót.
 

(Fotó: gov.ro)