Izraelbe látogat ma Marcel Ciolacu miniszterelnök (FRISSÍTVE)

Izraelbe látogat ma Marcel Ciolacu miniszterelnök (FRISSÍTVE)
Izraelbe látogat kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök - közölték az Agerpres hírügynökséggel kormányközeli források.

A kormányfő izraeli hivatali kollégájával, Benjámín Netanjáhúval találkozik.A források szerint a miniszterelnököt Luminiţa Odobescu külügyminiszter és Angel Tîlvăr védelmi miniszter is elkíséri.A látogatás oka, hogy Izrael területén és a Gázai övezetben román állampolgárok is vannak, akik kérték hazaszállításukat.

FRISSÍTÉS: Románia következetes marad a közel-keleti kapcsolataiban, és békét szorgalmaz a térségben, de a nehéz időkben feltétel nélkül szövetségesei mellett áll - jelentette ki ma Tel-Avivban Marcel Ciolacu az izraeli kormányfővel tartott megbeszélései után.

A Benjámín Netánjáhúval közös sajtótájékoztatón a román miniszterelnök elmondta, hogy Románia rendkívül aggasztónak tartja a fokozódó erőszakspirált, amelynek szörnyű következményei egyaránt sújtják az izraeli és a palesztin lakosságot. Kifejtette, hogy kormánya továbbra is békét szorgalmaz a Közel-Keleten, de „a nehéz időkben” feltétel nélkül a szövetségesei mellett áll.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a Hamász terrortámadásait követő izraeli látogatása az izraeli nép iránti szolidaritás kifejezése.

„A román társadalom, a romániai zsidó közösség és az izraeli román közösség önnel együtt gyászolja, miniszterelnök úr, a Hamász terrortámadásainak ártatlan áldozatait, nőket, gyermekeket, fiatalokat (...). Együttérzésünket fejezem ki az emberi életek elvesztése és a sok sérült miatt, akik között tragikus módon román származású állampolgárok is vannak” – mondta Ciolacu.