Ciolacu: a Giurguleşti-i híd felrobbantásával való fenyegetés teszt volt

Ciolacu: a Giurguleşti-i híd felrobbantásával való fenyegetés teszt volt
Az orosz fennhatóság alá került Herszon megye kormányzójának csütörtöki bejelentése a Giurgiuleşti-i híd felrobbantásának lehetőségéről egy „teszt jellegű fenyegetés” volt, amelyre a román államnak kötelező módon reagálnia kellett. „Mélységesen elítéljük és határozottan visszautasítjuk az ilyen jellegű kijelentéseket” – nyilatkozta pénteken újságíróknak Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Vlagyimir Szaldo, az ukrajnai Herszon megye Oroszország által kinevezett kormányzója azt követően tett fenyegető nyilatkozatot, hogy az ukrán fél hatalmas lyukat robbantott a Herszont a Krím-félszigettel összekötő Csonhari hídon, úgynevezett Storm Shadow rakétákkal. A herszoni kormányzó által megjelölt célpont, amelyet szerinte „hamarosan meg fognak semmisíteni”, a Moldovát és Romániát összekötő Giurguleşti-i híd volt.

Ez a híd Ukrajna területén található; a kormányzó nyilatkozatából azonban kiderül, hogy a tisztségviselő nem ejtett semmiféle tévedést, mivel leszögezte: tudatában van annak, hogy a híd nem Ukrajnához tartozik, de korábban ez nem így volt. „Az odesszai régió hídjainak koordinátái, a moldovai Giurguleşti-nél is – ismertek, és hamarosan elég komoly válaszlépés lesz” – jelentette ki Vlagyimir Szaldo.

A Galați-Giurgiuleşti-i hidat valóban Ukrajna építette; a létesítmény a Prut és a Duna találkozásánál köti össze Moldova legdélebbi települését Romániával, közel az ukrán-román-moldovai hármashatárhoz – írja a fejleményeket összegző portfolio.hu

A libertatea.ro hírportál összefoglalója szerint a háromezres Giurguleşti falu Moldova Köztársaság Cahul körzetében, olyan település, amely vasúton és szárazföldön összeköti Romániát, Moldovát és Ukrajnát. Giurgiuleşti egyben Moldova egyetlen működő kikötője is, amely 2030-ig szabad gazdasági övezet státusszal rendelkezik, azaz ide vámkorlátozások nélkül lehet árut behozni. A kikötő folyami és tengeri hajók fogadására egyaránt alkalmas. Az ukrajnai Reni kikötő 7 kilométerre, délre található, de biztonsági okokból ez nem üzemel teljes mértékben.

„Sejtettem, hogy ennek a hídnak szerepe lesz ebben a háborúban, mert összeköttetést teremt Moldova és az Európai Unió között, Románián keresztül. Két vámpontunk van, egy Ukrajnában és egy Romániában.  Az egyetlen dolog, ami megnyugtat, hogy Románia EU- és NATO-ország”, nyilatkozta a libertatea.ro portálnak Tatiana Gălăţeanu, Giurguleşti polgármestere.

Marcel Ciolacu miniszterelnök Vlagyimir Szaldo csütörtöki bejelentését követően egy Twitter-bejegyzésben azt írta: Románia határozottan elítéli az Oroszország által illegálisan megszállt Herszonban levő, „úgynevezett képviselőjének” kijelentéseit. „Elfogadhatatlanok az ilyen, a Moldovai Köztársaság ellen irányuló fenyegetések, amelyek a NATO-tag Románia területének egy részét is célba vennék. Ugyanakkor, a polgári infrastruktúra ellen intézett támadás háborús bűncselekmény” – fogalmazott Ciolacu.

Újságírói kérdésre, hogy valós-e Herszon kormányzójának fenyegetése, és van-e oka aggodalomra Romániának, Marcel Ciolacu pénteken azt mondta: most már mindenki számára világossá válhatott, mennyire fontos Románia NATO-tagsága, az észak-atlanti szövetség védőernyője ebben az időszakban, ebben a nagyméretű regionális biztonsági válságban Európa-szerte.

Vlagyimir Szaldo bejelentését a román külügyminisztérium is határozottan elutasította csütörtökön. „A NATO-tag Románia területének egy részére is irányuló fenyegetések elfogadhatatlanok. Polgári infrastruktúrát támadni háborús bűncselekmény” – figyelmeztetett a külügyminisztérium is a Twitter-oldalán közzétett állásfoglalásban.

A Moszkva által megbízott kormányzó kijelentéseit a kisinyovi külügy is határozottan elutasította. „Nem tűrjük a Moldovai Köztársaság ellen irányuló ilyen megnyilvánulásokat” – olvasható az állásfoglalásukban. Az Agerpres hírügynökség szerint csütörtökön a moldovai külügyminisztérium közölte: be fogják rendelni Oleg Vasznyecovot, Oroszország kisinyovi nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek Vlagyimir Szaldo Moldovai Köztársaságot fenyegető kijelentéseire.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol