Felújítják a Bécsi lányoknak egykor otthont adó belvárosi épületet

Hat évig itt székelt az RMDSZ megyei szervezete

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a jelenlegi tulajdonosok közreműködésével átfogó rehabilitációs munkálatok kezdődtek a kincses város egyik emblematikus, Unió (Memorandumului) utcai épületén, ahol hajdanán a Leányvár, majd Bécsi lányok néven vendéglő és szórakozóhely működött. Ugyanakkor a 11-13. szám alatt található ingatlanba 2009-ben költözött be az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, ám az épület súlyos statikai problémái, a megrepedt és beázott falak, valamint a tetőszerkezet rendkívül rossz állapota miatt 2015-ben a Magyar utcai jelenlegi székházba költözött. Lapunknak az átfogó felújítási munkálatokat végző cég képviselője, Călin But elmondta: teljesen új terv készült, jelenleg több szempontból ez a legjelentősebb belvárosi rehabilitációs projekt, a munkálatok 2026-ig tartanak. Oláh Emese alpolgármester a Szabadsággal közölte: 5,2 millió lejes befektetést eszközölnek.

Ismerjük a helyzetet: hosszú évek óta a roskadozó faállványok alatt közlekednek a járókelők az Unió és a Kötő utcában, a saroképületet ugyanis súlyos statikai és tetőszerkezeti problémák miatt 2015-ben kiürítették. Információink szerint 2009 tavaszán a városháza itt biztosított székhelyet az akkor László Attila által vezetett Kolozs megyei RMDSZ számára, az irodahelyiség viszont rossz állapotban volt, ezért helyi vállalkozók segítségével átfogó javítási munkálatokra volt szükség. 

Lévén, hogy az épületen súlyos statikai problémák jelentkeztek, megrepedtek a falak, ráadásul a tetőszerkezet is rossz állapotban volt, 2015-ben az RMDSZ is elhagyta az épületet. Csoma Botond jelenlegi megyei RMDSZ-elnök lapuknak kijelentette: a költözés kényszermegoldás volt.

Új kivitelezési tervre volt szükség

A Szabadság felvette a kapcsolatot az átfogó felújítási munkálatokat végző Re Consulting cég képviselőjével. Călin But lapunknak elmondta: jelenleg nincsenek különösebb problémák az épülettel, viszont teljesen új rehabilitációs műszaki terv elkészítésére volt szükség.

– A tetőszerkezet annyira rossz állapotban volt, hogy a tavaly novemberben elkezdett javítási munkálatok során valósággal aggódtunk dolgozóink testi épsége miatt. Ismerem a belvárosi helyzetet, s elmondhatom, hogy jelenleg szerintem több szempontból ez a legjelentősebb óvárosi rehabilitációs projekt – mondta But.

Az épület a 2000-es években (Rohonyi D. Iván felvételei)

Hozzátette: a rendelkezésére álló információk szerint egy 1278 négyzetméteres épületről van szó, amelyen a cég strukturális, homlokzati és rehabilitációs munkálatokat végez, a belső résszel, illetve helyiségekkel más vállalat foglalkozik majd. 

– A városháza szakemberei minden gyűlésen jelen voltak, nagyon komolyan érdeklődnek az ingatlan iránt. Kitakarítottuk és biztonságossá tettük az épület külső és belső részét, a napokban védőhálókat szerelünk fel, s aztán indulhat a kemény meló – fogalmazott a Re Consulting cég képviselője.

Oláh Emese: a befektetés összértéke 5,2 millió lej

Kolozsvár alpolgármestere lapunkkal közölte: az önkormányzatnak közel 32 százalék tulajdonrésze van az épületben.

– Adataink szerint az állagmegőrzésre 2015-ben került sor, ekkor ürítették ki az ingatlant a tulajdonosok és a bérlők. Ugyanakkor 2023 novemberében egy cég a homlokzat-felújítási munkálatoknak és tetőszerkezet megjavításának látott hozzá. Ezek befejezési határideje 2025 júniusa, a befektetés értéke pedig közel 5,2 millió lej – fogalmazott a tisztségviselő.

Tudatta: a városháza nem előlegezi meg a pénzt, hanem minden részletfizetéskor kéri a megfelelő összeget a többi tulajdonostól. 

Csoma Botond: vissza fogunk költözni

A Kolozs megyei RMDSZ jelenlegi elnöke lapunknak kijelentette: időközben az érdekvédelmi szervezet nem mondott le a városháza által még 2009-ben kérésre kiutalt székhelyről.

– A szerződés az állagmegőrzés és a rehabilitációs munkálatok idejére jogi szempontból fel van függesztve. Kényszermegoldás volt elköltözni onnan, az épület nem volt biztonságos, statikai problémák jelentkeztek, súlyos gondok voltak a tetőszerkezettel, az irodahelyiségek áztak be – fogalmazott a politikus.

Molnos Lajos, az RMDSZ korábbi megyei elnöke 2009-ben, amikor az érdekvédelmi szervezet beköltözött az ingatlanba 

A visszaköltözés lehetőségét az RMDSZ-es alpolgármester is megemlítette a Szabadságnak adott nyilatkozatában. Oláh Emese kijelentette: a városháza szempontjából továbbra is érvényes az irodahelyiségre vonatkozó bérleti szerződés, ezért amikor befejeződnek a munkálatok, akkor az érdekvédelmi szervezet vissza tud majd költözni.

Az épületen található tájékoztató tábla szerint a rehabilitációs munkálatokra 2026. november 22-ig van engedély a városházától.

Csorba Levente: szép időszak volt

Lapunk megkereste a jelenleg Budapesten élő Csorba Leventét, aki nosztalgiával emlékezett vissza „azokra a sok nehézséggel teli, de szép évekre”.

– A Bécsi lányok vendéglőbe és szórakozóhelyre járt annak idején Vikidál Gyula és Varga Miki is. Hétfőnként magyar buli volt, alkalomadtán akár 500 jegyet is eladtunk. Emlékszem, 1999-ben borzasztó állapotban vettük bérbe az épületet a városházától, az évek során rengeteget befektettünk, a pénzt sajnos nem vonták le a bérleti díjból. Előbb bár, majd pizzázó, később pedig vendéglő, klub és diszkó működött a helyiségekben. Folyamatos volt a munka,  állandó a küszködés – mesélte a volt bérlő, majd tulajdonos.

Ilyen állapotok uralkodtak az RMDSZ szervezet Kötő utcai székházában a beköltözés pillanatában

Kitért arra is, hogy a városháza által birtokolt belvárosi üzlethelyiségek privatizálásakor megvásárolták az ingatlan nagy részét, pontosabban a pincét, a földszintet és az emelet egy részét. Az emelet nagy része a polgármesteri hivatalhoz tartozott, azt az RMDSZ bérelte. 

– Sokszor jeleztük az önkormányzatnak, hogy az épület nagyon rossz állapotban van, folyamatos javításra szorul, de ránk sem hederítettek. Távlatilag ötcsillagos szállodát szerettünk volna ott kialakítani, de nem jött össze – tette hozzá Csorba Levente.

A bor filozófiája a Bécsi lányokban

Lapunk archívumát böngészve arra a cikkre is rábukkantunk, amely rendezvénysorozat indulásáról szólt. Póka János András kollégánk a Szabadság 2002. április 16-i számában Borfilozófia a Leányvárban című sajtóanyagában arról számolt be, hogy „korszakalkotó pillanatra került sor az Unió utcai Bécsi lányok (egykoron Leányvár) vendéglő, bár és táncklubban: Fő(téri) Találkozások névvel rendezvénysorozat indult, amelynek célja közönségközelbe hozni művészeket, művészeteket, írókat, költőket, és olyan személyiségeket, akiket egyébként csak távolról értékelhetünk”.

A cikk szerint az első rendezvényen Hamvas Béla: A bor filozófiája című monológja hangzott el Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház Szendrő József-díjas művészének tolmácsolásában. A tudósító szerint jeles személyiségek egész sora tisztelte meg jelenlétével az előadást: egyebek között Boros János kolozsvári alpolgármester és Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Ugyanakkor a házigazda, Csorba Levente nevében is Sebesi Karen Attila színművész üdvözölte a közönséget, újra felavatta a Bécsi lányok vendéglőt, amely ismét alkalmassá vált irodalmi estek megszervezésére. Ezen kívül Csép Sándor egykori leányvári élményeit elevenítette fel, majd kezdődhetett az egyórás előadás. 

„Hamvas Béla 1945 nyarán, Balatonberényen töltött rövid vakációja alatt szinte egy lélegzetre írta meg A bor filozófiáját. Az eszmefuttatást száraz szavakkal visszaadni szinte lehetetlen, az írás életörömmel teli megközelítést ad a nemes nedű kapcsán szinte minden lényeges dologról: vallás, viselkedés, szerelem stb. Igyál, a többit hozza ...a bor – fejezte be hatásos előadását Németh János színművész. S szavait tett kísérte” – írta Póka János András, a Szabadság munkatársa. 

A Gaal György helytörténész által írt Kolozsvár című kötet szerint „a Kötő utca (ma Ion Raţiu) és az Unió utca sarkától számítva négy patinás reneszánsz emlékeket őrző ház következik, ezek számozása változott, múltjukat többször összemosták. A sarokház eredetileg két reneszánsz épület összevonásából keletkezett, úgyhogy máig is a 11–13. számot viseli. (…) Az unitáriusok 1807-es vagyonösszeírásából kiderül, hogy a sarok felőli részt 1694-ben Köpetzi Péter hagyta az eklézsiára, 1716-ban, a piaci templom elvételekor emeletet húztak rá, ahol imatermet alakítottak ki, földszintjén az egyik pap lakott. A házat 1804-ben adták el Szentpéteri Lukács kereskedőnek, hogy a templomépítéshez szükséges összeget előteremtsék. A épület hátsó folyosójának falában fogrovatos reneszánsz ajtókeret található, a következő meggondolkoztató felirattal: „Sta foris pausa non intrabis sine causa” (Állj meg az ajtónál, s ne lépj be ok nélkül).”