Fel, győzelemre! – készül az RMDSZ március 15-re

Meglepetés vár az ünneplőkre a Deák Ferenc utcában

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal már engedélyezte azt a meglepetést, amely majd a kolozsvári magyarokat várja a Deák Ferenc/Eroilor utcában március 15-én – nyilatkozták az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének vezetői ma délelőtt, amikor sajtótájékoztatón a március 15-i ünnepi eseményeket ismertették. Az már biztos, hogy Kolozsvár Főterén kétszáz néptáncos táncol majd, de táncra perdülhet a közönség is. Az ízes népzenéről a Tokos Zenekar és a Kallós Zoltán Népzenei Iskola gondoskodik. Nem marad el a felvonulás és az ökumenikus istentisztelet sem a Szent Mihály templomban, de a megszokottnál később kezdődik, hogy minél többen részt vehessenek az ünnepségen. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete már el is kezdte a készülődést: kétezer kokárda várja az ünnepelni vágyókat, a kisebb gyermekeknek pedig, szokás szerint, kis zászlókat is készítettek. Emellett piros-fehér-zöld díszkivilágítást kap több épület és híd is.

– Az egyházak, a civil szervezetek és az ifjúsági szervezetek közreműködésével tartalmas programmal várjuk március 15-én a kolozsváriakat. Az ünnepi esemény menetrendje a megszokott: felvonulás, ünnepi istentisztelet, majd főtéri ünnepi műsor. A felvonulás 14 órakor indul a Kolozsvári Protestáns Teológia épülete elől, majd a Deák Ferenc/Eroilor utcán halad végig. A Bem József emléktáblával megjelölt háznál Farkas Lóránd színművész fog szavalni. Az ökumenikus istentisztelet 14.30 órakor kezdődik, 15.30 órától pedig a főtéri nagyszínpadon ünnepi műsorral várjuk a kolozsváriakat, azaz belakjuk az egész Főteret – ismertette a programot Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. Elmondta: már elkészült kétezer kokárda, a gyermekeknek pedig a kis zászlók. Újdonság, és meglepetésnek szánják a Deák Ferenc utcában az ünnepi arculati elemeket, amelyek kifüggesztését a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal már engedélyezte március 14–16 között. Emellett piros-fehér-zöld díszkivilágítást kap március 15-én többek között a Diákművelődési Ház, az Erzsébet-híd, a volt Redut (ma Néprajzi Múzeum) épülete, az egyetemi könyvtár épülete, a Monostor lakónegyedi N forgalmi csomópont hídja – tudtuk még meg az alpolgármestertől.

Vajas Albert, a Kallós Zoltán Népzene Iskola igazgatója elmondta: 40-50 népzenész és még több táncos ropja majd a táncot a Főtéren. A zenei műsort a Tokos zenekar, a néptáncprodukciót pedig a Sapientia EMTE táncművészeti kara állította össze. A főtéri ünnepi megemlékezést is a Sapientia táncművészeti szakos hallgatói és a Tokos zenekar nyitja meg. Természetesen március 15-höz kapcsolódó, a Mezőségtől Kalotaszentkirályig honos népdalok csendülnek majd fel. A táncok között lesz legényes, csárdás és szapora – ismertette a művészi műsort Vajas Albert. Március 15-én 19 órakor a Diákművelődési Ház színpadán Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közösen ünnepi műsor kezdődik, amelyen fellép a Tokos Zenekar és a Bekecs Néptáncszínház. Közreműködik Vajas Evelin és Marosán Csaba. 

– A Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes mindig is partnere volt a nemzeti ünnepek megünneplésének. Ezúttal március 12-én 17 órakor családos délutánt szervezünk, élőzenés gyermektáncházzal, kézműves, interaktív, ünnepi foglalkozásokkal. Március 15-én este kilenc órakor forradalmi táncházat szervezünk a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórummal (KIFOR) közösen a Heltai Alapítványnál. Ugyanakkor húsz Kolozs megyei néptáncegyüttes jelezte, hogy részt kíván venni a kolozsvári ünnepen, ami közel kétszáz táncost jelent. A főtéri táncba, ahol a táncosok is járják majd, bárki bekapcsolódhat – tudtuk meg Pillich Balázstól, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány elnökétől.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy negyven civil szervezet küldött be javaslatot idén a kolozsvári ünnepi eseményre. Hozzátette: Kolozs megye 15 településén tartanak megemlékezést aznap, huszonnégy településen pedig március 17-én ünnepelnek. 

A március 15-i események listája megtekinthető a Kolozs megye RMDSZ Facebook-oldalán.