Egyszerűsödik a törvényes fakitermelés eljárása

Könnyített eljárás szerint működhet ezentúl az RMDSZ által kezdeményezett, a képviselőház plénumában hétfőn megszavazott jogszabály-módosítás nyomán az üzemterv szerint történő erdőgazdálkodás – tájékoztat keddi közleményében az RMDSZ.

Ez többek között azt jelenti, hogy a törvényes fakitermelés kevesebb bürokráciával jár majd, az erdőgazdálkodási terveket nem kell a Hivatalos Közlönyben megjelentetni, hanem a szaktárca jóváhagyása után hatályba lépnek. 

A tíz hektárnál kisebb erdőterületeken is könnyítették a legális fakitermelésre vonatkozó eljárást: az erdővel gazdálkodni lehet akkor is, ha a hagyatéki eljárást nem végezték el. 

„Az általunk szorgalmazott jogszabály-módosítás két előnyös rendelkezést tartalmaz: egyrészt a kitétel, mely szerint az erdőgazdálkodási terveket meg kellett jelentetni a Hivatalos Közlönyben, lassította a procedúrát, valamint idő- és költségigényes volt. A módosítás következtében sokkal hatékonyabb lesz a fakitermeléssel járó engedélyeztetési procedúra” – emelte ki Magyar Loránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke. 

„Másodsorban a jogszabály arról rendelkezik, hogy azokban az esetekben, amelyekben az erdőterületeknek jogörökösei, társtulajdonosai vannak, és nincs még a hagyatéki eljárás végezve, az örökösök erdészeti szerződést köthetnek fakitermelés céljából” – tette hozzá a képviselő.

Tánczos Barna, az RMDSZ volt környezetvédelmi minisztere, Hargita megyei szenátora hangsúlyozta: mindazt, amit a kormány egy hét alatt sürgősségi kormányrendelettel megoldhatott volna, az RMDSZ oldotta meg, hiszen a kormány nem merte felvállalni a fölösleges bürokrácia egyszerűsítését. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.