EU-csúcs - Juncker: mindent meg kell tenni a "huszonhetek" egységének megőrzése érdekében

EU-csúcs - Juncker: mindent meg kell tenni a "huszonhetek" egységének megőrzése érdekében
Az Egyesült Királyság uniós kilépése után bennmaradó tagállamok egységét mutatja, hogy a "huszonhetek" vezetői szombati brüsszeli találkozójukon mindössze négy perc alatt elfogadták a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó irányelveiket; ezt az egységet nem lesz könnyű megőrizni, azonban mindent meg kell tenni ennek érdekében - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülés után.

A brüsszeli testület vezetője elmondta, hogy az iránymutatások értelmében akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatáról, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is az ülés résztvevőinek egységét méltatta, rámutatva, hogy ez "erős mandátummal" ruházza fel az EU tárgyalódelegációját. A volt lengyel kormányfő az állampolgárok jogairól szólva kiemelte, nem pusztán az a cél, hogy minél előbb tető alá hozzák a megállapodást, a legfontosabb az egyezség minősége, ugyanis mintegy 4,5 millió ember sorsa függ a tárgyalások eredményétől. Valódi biztosítékokra van szükség, a bizottság ezért már össze is állított egy listát az elengedhetetlen garanciákról - közölte."Hamar megegyezésre fogunk jutni, amint a brit kormány megadja a biztosítékokat az állampolgáraink számára" - fogalmazott.

Charles Michel belga kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az egyeztetések során a britek minden bizonnyal megpróbálják majd megbontani a "huszonhetek" egységét. "Ebbe a csapdába nem szabad beleesnünk" - mondta, hozzátéve, hogy következményekkel fog járni a kilépés az Egyesült Királyság számára, nem lehetséges költségek nélkül kiválni az EU-ból.

Az Egyesült Királysággal folytatandó kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban az Európai Parlament elsődleges célja, hogy minél hamarabb megoldás szülessen a Nagy-Britanniában dolgozó uniós munkavállalók és az ott tanuló diákok problémáira - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Nem pusztán a Brexit okozta hátrányok minimalizálására, hanem az abból adódó előnyök kiaknázására is törekednie kell az unióban maradó 27 tagállamnak - hangsúlyozta.

Orbán Viktor: a magyar kormány Európa-párti

Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája. A magyar kormány ugyanis Európa-párti - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben szombaton. Hangsúlyozta, nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Erről nyílt vitát, megbeszéléseket kell folytatni - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése. A "Stop Brüsszel" nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük - fogalmazott a kormányfő.