Körbezárták a gazdák az EP épületét

Miközben az Európai Unió (EU) tagállamainak csúcsértekezlete zajlik Brüsszelben csütörtökön és pénteken, amelyet az Ukrajnának irányzott 50 milliárd eurós támogatás odaítélése miatt hívtak össze, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések az unió „fővárosát” is elérték – tájékoztatott a magyar közmédia. Habár a gazdák az elmúlt hetekben is tartottak kisebb megmozdulásokat belga, olasz, ír és francia termelők részvételével, szerda este már traktorokkal érkeztek a belga fővárosba.

Az uniós csúcs lebonyolítása érdekében az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) környékére a hatóságok nem engedték be a demonstrálókat, azonban az Európai Parlamentet (EP) és környékét körülzárták a tüntetők, az uniós intézménynek helyet biztosító európai negyedben pedig teljesen megbénult a közlekedés.

A The Brussels Times beszámolója szerint csütörtökön délben körülbelül ezer mezőgazdasági gép akadályozta a belga főváros működését. Egy névtelenül nyilatkozó belga termelő a magyar közmédiának azt mondta, az ukrán agrárimport dömpingje okozta zavarokat ugyanúgy érzékelik, mint a keleti tagállamok. A helyzetükön pedig érdemben nem segít, hogy az EB szerdán bejelentette, egyelőre nem vezetik be azt a szabályozást, amely kötelezővé tenné, hogy hagyják parlagon a szántóföldjük négy százalékát. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, szerdán este találkozott a belvárosban tüntető gazdákkal, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Reuters hírügynökség csütörtökön kora délután arról tudósított, a gazdák a tüntetéssel nyomást akarnak gyakorolni az uniós vezetőkre, hogy tegyenek lépéseket a gondjaik megoldására, amelyek okai között az olcsó ukrán gabona dömpingje, a termelés növekvő költségei is szerepelnek. Akadtak demonstrálók, akik tojásokkal dobálták az európai parlament épületét, tüzeket gyújtottak az uniós törvényhozás környékén és tűzijátékokat eregettek. A hírek szerint a gazdák egy 1871-ben készült történelmi szobrot is szétszereltek a Place du Luxembourg téren, és felgyújtották.

IOHANNIS: A ROMÁN-UKRÁN SZOLIDARITÁSI FOLYOSÓK NEM ÉRINTIK A MEZŐGAZDASÁGOT

Az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjára létrehozott szolidaritási folyosók nem érintik a román mezőgazdaságot, az országon csak áthaladó termékek nem befolyásolják a hazai piacot – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis. A brüsszeli rendkívüli EU-csúcs előtt nyilatkozó államfő rámutatott, hogy az EU és Ukrajna közötti szolidaritási folyosókat azért hozták létre, mert Ukrajnának szüksége van erre a segítségre. Ezt Románia támogatni tudja anélkül, hogy ezzel hátrányos helyzetbe hozná a román gazdákat – tette hozzá. „A román piacot nem befolyásolják az országon csak áthaladó termékek. Ez ismert tény. Ha szükséges, a kormány szigoríthatja az ellenőrzéseket, hogy megbizonyosodjon, valóban csak tranzitról van szó, de ezt a problémát már megoldottuk” – fogalmazott Iohannis. Ugyanakkor az államfő szerint a román gazdák ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, mint francia, német vagy belga társaik. Úgy véli, vannak megoldások az Európa-szerte tiltakozó mezőgazdasági termelők követeléseire, és erről is szó lesz az ET ülésén.